Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Zuhanykabin beépítése 6 lépésben

Zuhanykabin beépítése barkácsolók által.

A zuhanykabin beépítése nem csak a ház első használatba vételekor szükséges. Amikor felújítjuk a fürdőszobát, gyakran akkor is célszerű kicserélni a zuhanyfalakat. Egy zuhanykabint otthoni barkácsolóként előzetes ismeretek nélkül saját kezűleg is beépíthet. A vonatkozó termékek mellett általában megtalálhatók a könnyen érthető szerelési útmutatók. Jelen OBI útmutatónk 6 lépésben mutatja be Önnek a zuhanykabinok szakszerű beépítését, és azt is elmagyarázza, mire kell ügyelnie a termék kiválasztásakor.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
A barkácsoló az új zuhanykabin beépítését megelőzően felülvizsgálja a csempe tapadását egy gumikalapács segítségével.

Lépés 1 - Zuhanytálca felmérése és a csempék ellenőrzése

Az első lépés az új zuhanykabin felé természetesen a megfelelő modell kiválasztása. A zuhany-válaszfalaknak meg kell felelniük a meglévő zuhanytálca alakjának és méretének – ezért elsőként mérje meg zuhanytálcája méreteit. Távolítsa el a régi zuhanykabin összes anyagát. Ügyeljen arra, hogy a művelet során ne sértse meg a csempét. Gumikalapács segítségével ellenőrizze azon csempék állapotát, melyekre a zuhanykabint rögzíteni kívánja. Adott esetben előfordulhat, hogy ezen a területen ki kell cserélni a csempéket, mert megsérültek vagy meglazultak, és ezért nem képesek megtartani a zuhanykabint. Elsősorban a padlószinten található belépővel felszerelt zuhanykabinok esetén ajánlott újracsempézni a zuhany-válaszfalak alatti padlóterületet, hogy optimális szigetelést kapjunk.

A barkácsoló akkus csavarozóval rögzíti a zuhanykabin fali tartóit.

Lépés 2 - Fali tartók és zuhanykabin elhelyezése

A zuhanykabin fali tartóinak elhelyezése során nagyon pontosan kell dolgoznia. Csak ebben az esetben zárnak tényleg elég szorosan az ajtók. Pontosan ellenőrizze a fali tartók függőleges helyzetét vízmérték segítségével. Jelölje be a furatok helyét a csempéken. Fúrja ki a furatokat a tipli vastagságának megfelelő méretben – ügyeljen arra, hogy alacsony fordulatszámmal fúrjon, és fúrógépén kapcsolja ki az ütvefúró funkciót. Helyezze be a tiplit, majd csavarok segítségével szerelje fel a fali tartókat. A gyártó útmutatásának megfelelően az ajtó alsó szélének tömítéséhez helyezze fel az L-alakú profilt a zuhanytálca peremére.

A barkácsoló beilleszti a zuhanyfalakat a fali tartóba a zuhanykabin beépítése során.

Lépés 3 - Zuhanyfalak behelyezése a fali tartókba

Az üveg zuhanykabinok az ajtó és a fal között gyakran stabilan felszerelt oldalsó elemekkel vannak rögzítve, melyekhez az ajtózsanérok is csatlakoznak. Üvegből készült zuhanykabinok esetén javasolt oldalsó elemekkel felszerelt modellek használata, mindenekelőtt akkor, amikor a fürdőszoba falainak alapozása nem elég stabil. Ezen oldalsó elemek felcsavarozásakor is ügyelnie kell a tökéletesen függőleges beállításra, hogy a zuhanykabin szigetelése tényleg tökéletes legyen.

Stabil alapozás esetén olyan üvegből készült zuhanykabinokat is beépíthet, melyeknél az ajtózsanérok közvetlenül a falra vannak rögzítve. Ezenkívül választhat az üvegből készült keretezett és keret nélküli modellek közül is.

A keret részeit az üvegből készült elemekre helyezzük, és csavarral rögzítjük. A műanyag zuhanyfalakat legtöbbször kalapács és ütőfa segítségével összeállított keretbe helyezzük, majd ezt követően közvetlenül a fali profilokra rögzítjük azokat.

A barkácsoló vízmérték segítségével ellenőrzi a zuhanyfalak elhelyezkedését a zuhanykabin beépítésekor.

Lépés 4 - A zuhanyfalak helyzetének ellenőrzése

Mielőtt az ajtót beszereli a zuhanykabinba, a zuhanyfalak helyzetét vízmérték segítségével még egyszer ellenőriznie kell. Szükség esetén állítsa be újra a csavarokat. Ellenőrizze minden szerkezeti elem stabil csatlakozását és hibátlan elhelyezkedését. Szükség esetén ezeket is állítsa be újra.

A barkácsoló behelyezi az új zuhanykabin ajtaját.

Lépés 5 - A zuhanykabin ajtajának beépítése és a működés ellenőrzése

Most már felhelyezheti zuhanykabinja ajtaját. Az ajtók beépítése során a zuhanykabin modellje szerint különböző változatok állnak rendelkezésre. Az üvegből készült zuhanykabinoknál az ajtókat gyakran egyszerűen a zsanérokba akasztjuk. A forgó- és tolóajtókat legtöbbször a helyükre illesztjük. Néhány modell esetén az ajtó alsó oldalára gumiszigetelést helyezünk.

Miután helyére illesztette az ajtót vagy az ajtókat, ellenőrizze azok működését. Ha az ajtók észrevehető súrlódás, ill. szükségtelen ellenállás nélkül fordulnak, illetve csúsznak, akkor helyzetük megfelelő. Ha az ajtók szorulnak, általában be lehet azokat állítani.

A barkácsoló a zuhanykabin beépítése során szilikonpatronnal tömíti az átmeneteket.

Lépés 6 - A fal és a zuhanytálca közötti határterületek szigetelése

Hézagolja ki a zuhanykabin széleit a falak és a zuhanytálca felé, szilikonnal, vagy másmilyen, a fürdőszobai munkavégzéshez ajánlott fugázóhabarccsal. Ehhez elsőként tisztítsa meg a határterületeket alaposan és gondoskodjon róla, hogy ne maradjon a felületeken nedvesség. A hézagok peremére rögzítsen ragasztószalagot, hogy a felesleges szilikont könnyebben el tudja távolítani. Kinyomópisztollyal töltse be a szilikont a hézagokba, majd lúgos mosogatószerbe áztatott fugalehúzó segítségével simítsa el a tömítőanyagot. A művelet során viseljen gumikesztyűt.

Ha megszáradt a szilikontömítés, azonnal használhatja a zuhanykabint.

Vissza a lap tetejére