Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Homlokzat szigetelése

Außenfassade dämmen
A külső homlokzat megfelelő szigetelése nem csak az emelkedő energiaárak idején fontos. Az energiahatékonyság növelése mellett ugyanis az egyes helyiségek légkörének javításához is nagymértékben hozzájárul. Akinek jó a kézügyessége, saját kezűleg is leszigetelheti kívülről a ház homlokzatát. Útmutatónk megmutatja, hogyan.
1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Planung

Lépés 1 - A tervezés folyamata

Otthona homlokzatának hőszigetelésekor érdemes megfontolnia egy-két dolgot. Ha bármilyen kérdése van, forduljon az OBI áruházainak szaktanácsadóihoz, mielőtt hozzálátna a munkálatokhoz! Feltétlenül vegye figyelembe a felhasznált anyagok gyártói utasításait, valamint a feldolgozásukkal kapcsolatos tudnivalókat!

Untergrund vorbereiten

Lépés 2 - Az alapozás előkészületei

Ügyeljen arra, hogy további megmunkálásra alkalmas legyen valamennyi alapfelület: fontos, hogy teherbíróak, egyenletesek, szárazak, zsír- és pormentesek, valamint fagyállóak legyenek. A hibás felületeket a célnak megfelelő vakoló- vagy falazóhabarccsal tudja kijavítani. Amennyiben erős az alapfelület szívóképessége, vagy sok homokot választ ki, festőhenger vagy ecset segítségével vigyen fel egy alapozóréteget.

Sockelprofile anbringen

Lépés 3 - Lábazati profilok felerősítése

Mérje le vízszintes irányban a lábazati profil magasságát (legalább 30 cm-rel a talaj felső éle fölött), majd jelölje meg ceruzával. Amennyiben szükséges, szögeljen fel a falra egy segédlécet. Ezt követően illessze a falra a profilt, (50 cm-enként) fúrja ki a rögzítőhüvelyek helyét, majd csavarszeggel rögzítse a profilt. Kérjük, ne felejtsen 2-3 mm széles (egy colstoknyi vastagságú) rést hagyni az egyes profilok ütközői között, s az épület sarkainál szükséges (45 fokos) gérvágásról se feledkezzen meg!

Klebespachtel auftragen

Lépés 4 - A ragasztóanyag felvitele

Körbe-körbe haladva, az anyagot kifelé hullatva vigye fel a ragasztóanyagot úgy, hogy középpontosan hat anyagkupacot hord fel a falra. Az illesztőkre egy kupacot vigyen fel, majd kenje szét egyenletesen egy (10 mm-es fogazatú) glettelőkanál segítségével. Legalább a felület 40%-át fedje ragasztóanyag, azonban ügyeljen arra, hogy az ütközők éleire egyáltalán ne kerüljön az anyagból!

Dämmplatten anbringen

Lépés 5 - A szigetelőlemezek rögzítése

Csapást kifejtő mozdulatokkal illessze a szigetelőlemezeket a homlokzatra, majd dörzsdeszkával ütögesse őket a falra, amíg stabilan nem rögzülnek. Ügyeljen arra, hogy tiszták maradjanak az illesztések, a szigetelőlemezekből összeálló sorok pedig egymáshoz képest legalább 20 cm-re elcsúsztatva helyezkedjenek el. A ház sarkainál enyhén kiállva (kb. 5 mm-es ragasztóvastagságot alkalmazva) ragassza fel, majd illessze egymásba a lemezeket, ügyelve arra, hogy az illesztési felületekre ne kerüljön ragasztóanyag.

Dämmplatten anpassen

Lépés 6 - A szigetelőlemezek méretre szabása

Mielőtt nekilátna a farostlemezek felragasztásának, célszerű tömítőszalagot ragasztani az ablakkeretre és a párkányra, a párkány köré és alá, valamint a párkány és a szigetelőlemez közé. Mérje le pontosan a szigetelőlemezek illesztőit, valamint a farostlemezeket, majd szabja méretre őket. A szigetelőlemeznek mindig L alakban kell határolnia az egyes nyílások sarokrészeit. Kérjük, itt kerülje keresztfugák alkalmazását! Megjegyzés: a szigetelőlemez, valamint az annak közvetlen közelében található szerkezetrészek, pl. fagerendák, ablak- és ajtókeretek vagy párkányok közé célszerű tömítőszalagot ragasztani. Sarkok köré azonban ne ragasszon szalagot, hanem vágja le, majd ragassza fel újra a másik irányba haladva.

Tellerdübler setzen

Lépés 7 - A tányéros dübelek falba illesztése

Rögzítse a burkolathorgokat a lemezek sarkaihoz, a hosszanti élek mentén középpontosan, illetve a függőleges középső tengely mentén elhelyezve a furatokat. A furat mélysége + 1-1,5 cm-es tiplihossznak feleljen meg. A furatok felfúrásához érdemes mélységhatárolót használni, a tányéros dübelt pedig kalapáccsal verje be a falba, majd rögzítse a hozzá tartozó feszítőszeghez.

Eckwinkel setzen

Lépés 8 - A sarokvasak beillesztése

Sarokvasakkal biztosítsa a ház sarkainak, illetve az ablak- és ajtónyílások ütközés elleni védelmét. Ennek érdekében vigye fel a ragasztóanyagot, simítsa el (8 mm-es) fogazott simítólappal, állítsa be a megfelelő szöget, majd teljesen ágyazza be a hálót. A fent leírtak szerint járjon el az ajtók és az ablakok bélésfalainak, valamint áthidalóinak területén is, átlós merevítőkkel külön megerősítve a sarkokat.

Spachtel auftragen

Lépés 9 - A ragasztó felvitele

Most már felviheti a homlokzatra a ragasztóanyagot: rétegesen, alulról fölfelé haladva (legalább 4 mm-es vastagságban) hordja fel az anyagot, majd fogazott (8 mm-es fogazatú) simítólappal függőleges irányban simítsa el a teljes felületen.

Gewebe einarbeiten und abziehen

Lépés 10 - A háló beágyazása és lesimítása

Ezt követően kerül sor a háló fölülről lefelé haladva történő, gyűrődésmentes beágyazására, amihez a simítókanál nyújt segítséget. A háló rétegeinek oldalt legalább 10 cm-nyire fedniük kell egymást. Ezután simítsa el a teljes felületet a simítókanállal, majd vágóeszközzel vágja le a hálórétegek alsó végét.

Grundieren und Putz aufziehen

Lépés 11 - Az alapozás és a vakolat felhordásának lépései

Ha már kellően megszáradt a teljes szigetelt felület, megkezdheti az alapozás munkálatait. Vigye fel, majd hagyja száradni az alapozóanyagot. Ezt követően keverje be a vakolóanyagot tiszta habarcskeverő edényben. Rozsdaálló simítóval, szemcseméretben hordja fel. Mindig ügyeljen arra, hogy nedves anyaggal dolgozzon, vagyis ne szakítsa meg a munkát, amíg el nem készül az adott falszakaszon.

Putz strukturieren

Lépés 12 - A vakolat strukturálása

Ezután keríthet sort a fal strukturálására: habszivaccsal ellátott (simított vakolathoz) vagy műanyagból készült (fröccsentett vakolathoz) dörzsdeszkát használjon. Az esztétikai élmény fokozása érdekében lefestheti, vagy színes zúzalékot tartalmazó, dekoratív vakolattal láthatja el a (rendszerint cementhabarccsal vakolt) lábazatot.

Bevásárlólista

 • mélyalapozó
 • ragasztóanyag
 • merevítőháló
 • 3 mm vastag fröccsentett vakolat
 • profilrögzítő tipli
 • tányéros beütő dübel feszítőszegekkel
 • ásványi vakolatalapozó
 • szigetelőlemez
 • alumíniumból készült sarokvas hálóval együtt
 • 2 mm vastag simított vakolat
 • alumínium lábazati profil

Szerszámlista

 • bőr- és gumikesztyű
 • mélyhatárolóval rendelkező fúrógép
 • lemezvágó olló
 • szigetelőanyag-vágó kés/finomfűrész
 • glettelőkanál
 • gipszelő bárd/kalapács és véső
 • 6 és 8 mm-es fúrófejek
 • univerzális kés
 • csiszolódeszka
 • (műanyagból vagy habszivacsból készült) dörzsdeszka
 • vízmérték és simítóléc
 • colstok, csapózsinór, ceruza
 • keverőszár és habarcskeverő edény
 • kis méretű kanál/simítólap (spachtli)
 • 8 ill. 10 mm-es fogazattal rendelkező fogazott glettelőkanál vagy simítólap
 • festőhenger és ecset
Vissza a lap tetejére