Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Tetőfedés bitumenes zsindellyel 5 lépésben

Heimwerker deckt ein Dach mit Bitumenschindeln.

Az autóbeálló, a kerti ház vagy az előtető befedéséhez nem kell képzett tetőfedőnek lennie. Különösen a kisebb tetők, pl. szerszámtárolók vagy álló tetőablakok, zárt erkélyek vagy szélfogók esetén jó megoldás a bitumenes zsindely. Teljes tetőfedést ritkán végeznek bitumenes zsindellyel, de ez sem lehetetlen. A bitumenes zsindely felrakása egy gyakorlott ezermester számára nem okoz nehézséget. Az OBI útmutatója ennek menetét magyarázza el 5 lépésben.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
vordeckbahn-bitumenschindel-befestigen-schritt-1

Lépés 1 - Az alátétlemez rögzítése a bitumenes zsindely alá

A tetőfedés aljzata általában falapokból, pl. OSB-lapokból vagy deszkaborításból áll. A bitumenes zsindelyek rögzítése előtt a tető felületének simának és száraznak kell lennie, és legyen szögekkel megfelelően rögzítve. A tetőszerkezetre először alátétlemezt rakjon fel. Ezt a gerinccel párhuzamosan szögezze a tetőfelületre. Kezdje alul, és 5 cm-es átfedésekkel haladjon felfelé. Az alátétlemeznek az oromszegéllyel párhuzamosan futó végeinél az átfedés 10 cm legyen. Az alátétlemez rögzítése során kerülje az egyenetlenségeket, és kevés szöget használjon, hogy a zsindelyt később megfelelően tudja felhelyezni. Ha ereszszegélyt szeretne felhelyezni, akkor azt az eresznél az alátétlemez alatt rögzítse, az oromszegélynél pedig az alátétlemez fölött.

Heimwerker schneidet mit einem Cuttermesser Bitumenschindeln zu.

Lépés 2 - A bitumenes zsindely méretre vágása

A bitumenes zsindelyt eltolással kell felrakni. A kezdősornál először vágja le a tagozatokat, majd a sor hosszát rövidítse le egy fél tagozatnyival. A méretre vágáshoz használhat pl. sniccert. Az egy tagozatnyival megrövidített kezdősor az eresz mentén lerakott első sor bevágásainak alátétjeként szolgál. Ennek a zsindelysornak a hosszát nem kell lerövidíteni, és minden további sort úgy kell méretre vágni, hogy az adott sor mindig egy fél tagozatnyival rövidebb legyen, mint az előző sor. A maradék darabok a tető másik feléhez természetesen felhasználhatók. A gerinchez a zsindelyeket először darabolja fel kissé ék alakúra – ezekkel a zsindelydarabokkal kell majd a végén a gerincet befedni.

Heimwerker nagelt Bitumenschindeln an.

Lépés 3 - A bitumenes zsindely felszegelése

Helyezze fel a bitumenes zsindelyeket vízszintes átfedésekkel. A zsindely tagozatainak alsó széle mindig az előző sor bevágásainak tetejéhez kerüljön. A zsindelyek megfelelő elhelyezéséhez célszerű az alátétlemezre krétával vízszintes segédvonalakat berajzolni. A szögeket 2 cm-rel a lapbevágások fölé üsse be – pl. ácskalapáccsal –, és közben ügyeljen arra, hogy a szögek a tetősíkra merőlegesen álljanak. A szög feje színelő legyen a bitumenzsindellyel, de ne vágjon bele. Ha a tető dőlésszöge nagyobb, mint 60 fok, használjon több szöget. A szögeknek 2,5 cm-re kell lenniük a bitumenes zsindely szélétől. Emellett, ha a tető dőlésszöge nagyobb, mint 60 fok, a bitumenes zsindelyeket zsindelyragasztóval is rögzíteni kell. A tető peremrészeit – a tető dőlésszögétől függetlenül – ajánlott zsindelyragasztóval leszigetelni.

Heimwerker deckt Dachfirst mit Bitumenschindeln.

Lépés 4 - A tetőgerinc fedése bitumenzsindellyel

A tetőgerinc fedéséhez egyesével méretre vágott bitumenes zsindelyeket használjon, és hosszában, úgynevezett duplafedéssel helyezze ezeket a gerincre. A zsindelyeket meghajlítva fektesse a gerincre, és úgy helyezze egymásra őket, hogy a tagozat mindig az előző zsindely lapbevágásáig érjen, és teljesen az előzőleg elhelyezett zsindelyre feküdjön fel. A gerincet így két bitumenréteg fedi.

Heimwerker montiert Abschlussbleche mit einem Akkuschrauber.

Lépés 5 - A szegélylemezek rögzítése a bitumenes zsindely és a fal közé

A tetőn levő falcsatlakozás, pl. kémény esetén, a bitumenes zsindely és a fal találkozásához szereljen fel szegélylemezeket. Ehhez az alátétlemezt 10 cm-nyire húzza fel a falra. Vágja méretre az első zsindelysor tagozatait, a szegélylemez zsindelyekre illesztett oldalát pedig ragassza le bitumenes zsindelyragasztóval. Ezután minden sort egy-egy szegélylemezzel rakjon le. A szegélylemez fal felőli élét fedje le takaróléccel.

Elkészült a tető szakszerű fedése bitumenzsindellyel, és kiváló védelmet élvez az időjárási hatásokkal szemben.

Bevásárlólista

 • Alátétlemez
 • Bitumenes zsindely
 • Bitumenes zsindelyragasztó
 • Szegélylemezek
 • Takaróléc
 • Zsindelyszegek

Szerszámlista

 • Sniccer
 • Kalapács
 • Colstok
 • Kés
 • Létra
Vissza a lap tetejére