Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Bútorok felújítása

Möbel restaurieren

A régi bútorokon sokszor meg sem látszik a régmúlt idők egykori fénye, dicsősége. Többnyire felületük sínyli meg a használatot, itt-ott leválik a furnér, billeg a lábuk, mégis kár kidobni őket. Miért ne újítaná hát fel saját kezűleg? Némelyik bútordarabhoz rengeteg emlék fűződik vagy felbecsülhetetlen értékű, csak az évtizedek során rájuk rakódott por és az elhasználódás nyomai megnehezítik ennek felismerését.


Jó tudni: Ha nem biztos a dolgában, kérje ki szakember véleményét a birtokában lévő régiség korával és értékével kapcsolatban, mielőtt belevágna a felújításba.

1. A furnér megjavítása 2. Meglazult kötések
3. Festés 4. Helyreállítás
Furnier reparieren

1. A furnér megjavítása

Régi bútorokról gyakran leválik a furnér. Felpúposodik, hiányoznak belőle vagy lógnak egyes darabok. A púpok általában megszüntethetők vasalóval történő felmelegítés útján. Ha ez nem segít, eldobható fecskendővel faragasztót fecskendezünk a felpúposodott helyre. Fontos, hogy mindig használjon betétet (pl. vékony fadarabot), és tegyen közé papírt, különben odaragad a betét! Ha valahol pótolni kell a furnért, először egyenesítse ki a töredezett széleket úgy, hogy a szálirányhoz képest ferdén levágja. Ezt követően már elkészítheti átlátszó fóliából a pótolandó darab sablonját. Jelölje be a fólián a szálirányt. Utána rajzolja körbe a sablont a furnérdarabon. Vágóeszközzel történő kivágását követően megragaszthatja és kifeszítheti a furnért.

Gelöste Verbindungen

2. Meglazult kötések

A felújítás első lépését mindig a statika helyreállítása jelenti. Azokon a helyeken, ahol meglazultak a régi kötések, friss ragasztásra van szükség: kalapáccsal óvatosan szedje szét a bútordarabot (soha ne közvetlenül a fát érje a kalapácsütés – használjon alátétet!), majd jelölje be a bútor egyes részeinek helyét. Kézi favésővel óvatosan kaparja le a régi ragasztót, majd töltsön ragasztót a hornyokba és az eresztékekbe. A jelölések alapján most már újra összerakhatja, majd pillanatszorítóval minden irányban megfeszítheti a bútor egyes részeit (itt is fontos, hogy ne feledkezzen meg az alátétről!). Ügyeljen arra, hogy egyenes felületen kerüljön sor a bútordarab ragasztására, mert különben megvetemedhet. A ragasztás lépéseit gyorsan kell kivitelezni, mert 20 percen belül megköt a faragasztó.

Anstrich

3. Festés

A luc- vagy a jegenyefenyőhöz hasonló tűlevelűeket régen lefestették vagy nemes fafurnérral vonták be. Ha levált a festék, ki kell javítani a lekopott festéket, mégpedig úgy, hogy lehetőleg ne látsszon a „foltozás” helye. Ezért célszerű mindig pótlás, és nem takarás útján helyrehozni a régi festékbevonatot. Távolítsa el a lerakódott zsírt és szennyeződéseket: erre a célra a szalmiákoldat (egy liter vízhez maximum két evőkanál szalmiákot adjon) vagy háztartási tisztítószer a legalkalmasabb. A festéshez kiváló minőségű akrilfestéket használjon (pl. a Lukas nevű cég termékeit). Keverje ki a színárnyalatot a palettán, majd próbálja ki egy nem látható helyen. A festék felhordása során először csak pettyekben vigye fel, majd ujjal óvatosan kenje szét a festéket. Vigyázat: az akrilfesték megszáradását követően enyhén besütétedik.

Aufpolieren

4. Helyreállítás

Ha megjavította a bútor összes sérült, fa alkotóelemét, jöhet a felületkezelés. Alapos tisztítással kezdje a munkát. A sellakpolitúr denaturált szesszel, a viasz pedig terpentinolajjal távolítható el a legegyszerűbben. Ha tiszta, száraz és pormentes a bútordarab, újra bevonhajta sellakpolitúrral vagy viasszal, vagy lefestheti a fa erezetével megegyező irányban.

Tipp

Mellőzze a bútor felújításakor csavarok és szögek használatát – leszámítva természetesen azokat a bútorrészeket, amelyek már eredeti állapotban is ilyen kötéssel rendelkeztek. A díszléceket például gyakran rögzítették szögekkel, a vasalatokat pedig apró csavarokkal. Ezeket célszerű megőrizni.

Vissza a lap tetejére