Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Burkolólapok lerakása

Fliesen verlegen

A fürdőszobában vagy a konyhában található csempeburkolat nem csak praktikus, hanem mutatós is. A csempék színvilágától és mintázatától függően különösen otthonos hangulatot tud varázsolni ezekbe a helyiségekbe. Aggodalomra semmi ok: a munkálatok menetét lépésről lépésre ismertető OBI útmutatóval gyerekjáték a csempeburkolás. * A munkálatok időtartama a helyiség méretétől és az anyagtól függően változik (példánkban 10 m2-es helyiséggel számoltunk).

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Vorbereitung

Lépés 1 - Előkészítés

A csempék és padlólapok lerakásánál különösen fontos az alap pontos ellenőrzése és előkészítése. Az alap legyen tiszta, száraz, egyenletes, teherbíró és pormentes.

A burkolólapokat, amennyiben pallóra vagy forgácslemezre rakja le, csavarral kell rögzíteni. Lengéscsillapítás céljából célszerű feszültségmentesítő lemezt használni.

Unebenheiten verspachten und grundieren

Lépés 2 - Egyenetlen felületek elsimítása

A kisebb repedéseket és egyenetlenségeket simítsa el simítólapát vagy vakolókanál segítségével, vagy aljzatkiegyenlítő masszával. A csempék vagy lapok lerakása előtt alapozni kell. Egy széles ecset vagy festékhenger segítségével vigyen fel az alapra mélyalapozót vagy tapadásjavító emulziót. Magas nedvességtartalmú helyiségekben vagy nedves helyiségekben (ahol kispriccelhet a víz) mélyen ható alapozót használjon.

Gerade Kanten schneiden

Lépés 3 - Egyenes élek vágása

Csempevágógép segítségével tudja elérni azt, hogy a méretre vágott szélső csempék éle egyenes legyen. Karcolja meg a csempét a felső felületén és a szegély mentén törje el.

Runde Aussparungen schneiden

Lépés 4 - Kerek nyílás vágása

Kerek nyílások kivágásához használjon csempe-csípőfogót („papagájcsőr”) és a nyílást milliméterenként csipdesse ki vagy pedig használjon lyukmaró toldattal ellátott fúrógépet.

Bodenfliesen verlegen

Lépés 5 - Jelölje ki a helyiség közepét

Az alap előkészítése után pontosan mérje ki a helyiség alapterületét és jelölje meg a helyiség közepét. Először próbaképpen kereszt alakban rakja le a lapokat.

fliesen_verlegen_fliesenkleber

Lépés 6 - Lapragasztó

Rövid összeérési idő után simítsa el simítólapát vagy vakolókanál segítségével a ragasztót. Használatra kész csemperagasztót használjon. Ha forgácslapra/padlófűtés fölé kíván lapokat lerakni, használjon flexibilis csemperagasztót.

Dolgozza el a ragasztót egy fogas spatulya segítségével addig, amíg sima felületet nem kap, a bedolgozási időtől függően 1–1,5 m²-en.  A spatulya fogazata a padlólap hátoldalától, nagyságától és az alaptól függ.

In der Mitte beginnen

Lépés 7 - Kezdje középen

Az első sor lapot középről kezdje el lerakni. Ehhez derékszögű helyiségekben feszítsen ki egy zsinórmértéket középen és párhuzamosan az oldalfalakkal. Ehhez mérve helyezze el az első lapsort, és innentől folytassa a lap közepével vagy egy fugával. A következő lapokat pedig a fal mentén rakja le.

Fliesen richtig verlegen

Lépés 8 - Lapok helyes lerakása

Gyenge forgómozgással nyomja a lapokat a ragasztóágyba. A lapok közötti megfelelő távolság eléréséhez használjon csempekeresztet. Gumikalapáccsal finoman ütögesse a helyükre a lapokat.

Amennyiben lábazati szegélyt kíván a falra ragasztani, javasoljuk, hogy mindenképpen hagyjon egy fuga szélességnyi távolságot a padlólapokhoz.

Más helyiségekbe vagy más burkolatokra átvezető átjárókon azonos szélességben vegye át a tágulási hézagot.

Wandfliesen verlegen

Lépés 9 - Alapvonal rögzítése

A falicsempéket különböző alapokra lehet felrakni. Rakhatjuk pl. csempét csempére, gipszkarton lapokra, gipszvakolatra, cementlapokra, pórusos betonfalazatra vagy nedvességálló forgácslapokra. Rajzoljon egy függőleges és egy vízszintes alapvonalat. E jelzés mentén kezdje el felrakni az első csempesort. Először felül vízszintesen, végül függőlegesen (T-alakban, fejjel lefelé).

In der Mitte beginnen

Lépés 10 - Kezdje középen

A fali csempéket szimmetrikusan kell elhelyezni. Kezdje a felrakást középen egy fugával vagy egy középre helyezett csempével. Rövid összeérési idő után simítólapát vagy vakolókanál segítségével egyenletesen vigye fel a használatra kész ragasztót. Ha a csempéket forgácslapokra vagy régi csempékre kívánja felrakni, akkor erős igénybevételre gyártott ragasztót (pl. járólapragasztót) használjon.

Kleber auftragen

Lépés 11 - Ragasztó felvitele

Dolgozza el a ragasztót egy fogas spatulya segítségével addig, amíg sima felületet nem kap. A fogazat a csempe hátoldalától (erősen profilozott=nagy fogazat) és nagyságától függ..

Richtig fliesen

Lépés 12 - Helyes csempézés

Az első sor lapot középről kezdje el lerakni. Gyenge forgómozgással nyomja a csempéket a ragasztóágyba. A csempék közötti megfelelő távolság eléréséhez használjon csempekeresztet. Ha nem csempézi ki a falat teljes magasságában, akkor felülről kezdje a csempézést.

Köztes ellenőrzés: elhelyezés és ragasztó ellenőrzése.

A csempekereszteket a fugázáskor egyszerűen spatulyázza be. Ellenőrizze le a csempék vízszintes elhelyezkedését. Időnként vegyen le egy csempét és ellenőrizze, hogy a csempék hátoldalán megfelelő mennyiségű ragasztó van-e (legalább 80 százalékos nedvesítés szükséges).

Außenecken und Bordüren

Lépés 13 - Külső sarkok és dekorcsíkok

Külső sarkokon egész csempékkel kezdje és haladjon a belső sarkok irányába. Ha szükséges, használjon sarok- vagy záróprofilt. Dekorcsíkkal vagy dekorcsempékkel egyénileg alakíthatja ki a csempefelület stílusát.

Verfugen und überschüssigen Mörtel entfernen

Lépés 14 - Fugázás és a felesleges habarcs eltávolítása

Tisztítsa ki a hézagokat, azaz a fugázás előtt kaparja ki a szennyeződést egy faék segítségével. Amennyiben flexibilis csemperagasztót használt, akkor a fugázáshoz használjon rugalmas fugahabarcsot is. A habarcsot keverje sűrű péppé. A bedolgozáskor legyen a kezén gumikesztyű. Öntse a fugamasszát a lapokra, és fugagumi segítségével nyomja a fugamasszát átlósan a fugákba. Alaposan törölje le a felesleges anyagot. Húzza le a felesleges habarcsot gumi kaparópenge segítségével. Miután megszáradt, nedves szivaccsal távolítsa el a fátyolréteget.

fliesen_verlegen_dehnungsfugen

Lépés 15 - Tágulási fuga

Valamennyi tágulási, sarok- és zárófugát tartósan elasztikus tömítőmasszával, pl. szilikonnal fugázza be: A fugaszéleket festéskor használatos ragasztócsíkkal mindkét oldalukon ragassza le.Nyomópisztollyal nyomja bele a szilikont. Miután elsimította (nagyujját mosogatószerrel nedvesítse be ehhez), hátrafelé és a fugától oldalirányban elhúzva távolítsa el a ragasztócsíkot.

Valamennyi anyag esetében kérjük, kövesse a gyártói és feldolgozói utasításokat.

Bevásárlólista

 • m² padlólap
 • m² falicsempe
 • db dekorcsík
 • db sarokprofil
 • db lábazati szegély
 • ml mélyalapozó
 • kg aljzatkiegyenlítő massza
 • kg lap-/csemperagasztó
 • kg fugahabarcs

Szerszámlista

 • fogas spatulya
 • vízmérték
 • gumis lehúzó
 • fúrógép keverőfejjel
 • csempevágó
 • egyengető léc
 • fugagumi
 • mérőzsinór
 • csempe-csípőfogó
 • kinyomópisztoly
Vissza a lap tetejére