Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Parketta és laminált padló lerakása

Parkett und Laminat verlegen

Mielőtt belevágna a munkálatokba, el kell döntenie, hogy laminált padlót vagy parkettát, világos vagy sötét, durva vagy finom szerkezetű faanyagot szertne. A választék óriási, ezért lamináltpadló-tervezőnk nagy segítséget jelenthet a döntésben.

* A munkálatok időtartama a helyiség méretétől, az anyagtól és a burkolás módjától függően jelentős mértékben változhat.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámok
Vorbereitung

Lépés 1 - Előkészületek

A burkolatok lerakása előtt a parkettának és a laminált padlólapnak körülbelül 48 órára van szüksége a szoba hőmérsékletének átvételéhez. A padlólapokat tárolja a burkolni kívánt helyiségben legalább 18°C-on és legfeljebb 70 %-os páratartalom mellett.

Untergrund

Lépés 2 - Alapozás

Az alapnak tisztának, száraznak és teljesen stabilnak kell lennie. A padló legyen teljesen egyenes, ne maradjon rajta nedves felület. Simítóléccel vagy mérőzsinórral ellenőrizze a padló egyenetlenségeit. A 3 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket aljzatkiegyenlítővel javítsa ki. Hagyja teljesen megszáradni.

Tipp:

Sok padló, különösen az új esztrich beszívja a nedvességet. Burkolásnál emiatt jelentős károk keletkezhetnek.

Unterboden und Trittschalldämmung legen

Lépés 3 - Padlóalátét és lépéscsillapító elhelyezése

A padlóalátétet a parketta vagy a laminált padlólap hosszanti irányában fektesse le és vágja méretre. A parketta hosszanti iránya mindig legyen párhuzamos a fény beesésével. Azokban a helységekben, amelyekben hidegebb a padló, a padlóalátét és a padlólapok közé helyezzen 0,2 mm vastag polietilén fóliát a nedvesség ellen. A fóliarétegek mintegy 20 cm-re fedjék egymást és az illesztésnél ragassza őket össze. Lépéscsillapítónak helyezzen közvetlen a parketta alá parafa- filc-vagy polietilén habfólia réteget.

Erste Reihe legen

Lépés 4 - Az első sor lerakása

Fűrész segítségével először távolítsa el az első parketta- vagy laminált lapsor csapjait.

Célszerűen a szoba bal sarkában kezdje a munkát és a méretre vágott padlólapokat helyezze a falhoz. A padlólapokat mindig először hosszában, majd pedig keresztben nyomja egymáshoz. Az utolsó darabot általában méretre kell vágni. Ügyeljen a faltól való távolságra! Ez a darab legyen legalább 50 cm hosszú.

Tipp: Ahhoz, hogy a padló stabil legyen és megfelelően nézzen ki, legalább 40 cm-es csúsztatásra van szükség.
Wandabstand

Lépés 5 - Faltól való távolság

A falak és oszlopok mentén hagyjon 10-15 mm, úgynevezett dilatációs hézagot.
Ehhez speciális távtartót használjon. Húzóvassal húzzuk a fal menti lapot a már lerakott felülethez.

Tipp:

A fa és a laminált padló elvetemedhet. Ezért mindenképpen elegendő távolságot kell hagyni a fal és a burkolat között! Nagyobb felületeknél többet, kisebbeknél kevesebbet.

Längenzuschnitt zur Wand

Lépés 6 - A fal hosszúságának megfelelő burkolat méretre vágása

A fal hosszúságának megfelelő burkolat méretét könnyen meghatározhatja. A már lerakott sorok alapján vegyen méretet. Illesszen újabb padlólapot a korábban méretre vágott darabhoz és vágja megfelelő hosszúságúra. (A vágás vonalát ékszög segítségével 90 fokban jelölje be). Ügyeljen a faltól való távolság betartására! Majd a következő sort a megrövidített padlólappal kezdje. Alkalmazzuk a „vad elrendezés” technikáját, így szebben mutat a padlóburkolat.

Zuschneiden

Lépés 7 - Méretre vágás

A padlólapok méretre vágásához asztali körfűrészt használjunk. Ha Önnek nincs, erre a célra dekopír fűrészt is használhat. A fűrész élei a lerakás során a fal felé nézzenek. Így tökéletesen egymásra illesztheti a burkolólapokon lévő hornyokat és eresztékeket.

Verlegen mit Leim

Lépés 8 - Enyvvel történő burkolás

A padlólapokat csak a hornyokkal és az eresztékekkel kapcsolja egymáshoz, a padlóhoz ne rögzítse. Először 3-4 sort rakjon le szárazon. Ha a padlólapok stabilan a helyükön maradnak, jöhet az enyvvel történő burkolás. Mindig az eresztékre ragassza a parkettát vagy a laminált padlót. A felesleges enyvet nedves törlőkendővel távolítsa el.

Verlegen von Parkett mit Click-System

Lépés 9 - Klikk-rendszerű parketta lerakása

A MONTANA Klikk-parkettarendszernél a burkolólapok speciális retesz segítségével illeszkednek a helyükre. Egyszerűen helyezze a burkolólapot szorosan a burkolni kívánt felületre. Majd a burkolólapokat kalapács és ütésvédő segítségével illessze össze. Mindig először hosszában, majd keresztben pattintsa össze az elemeket. A padlóburkolat összeillesztésénél ne hagyjon hézagot. A kicsit pontatlanul rögzített burkolólapok is meghatározzák a további burkolást.

Anpassen

Lépés 10 - Összeillesztés

A parkettát vagy a laminált padlóburkolatot kalapáccsal és ütésvédővel illessze egymásba. A záró elemet vonóvassal húzza szorosra. Száradási idő enyv alkalmazásánál: az első három-négy sort egy óráig hagyjuk száradni. A padlózat többi részét ezután egyszerre lerakhatjuk.

Letzte Reihe legen

Lépés 11 - Az utolsó sor lerakása

Következzen az utolsó sor. Többnyire itt is méretre kell vágnia a padlólapokat. Egy megmaradt darab segítségével határozza meg a faltól való távolságot. Ügyeljen a faltól való távolságra! Majd fűrészelje le az utolsó sorhoz való elemeket. Minden sor utolsó padlódeszkáján ékszög segítségével, 10-20 mm-t levonva jelölje ki a megfelelő hosszúságot és fűrészelje le. A sorok utolsó darabjait vonóvassal illesztheti a helyükre.

Heizungsrohre...

Lépés 12 - Fűtőcsövek

Jelölje meg a fűtőcsövek furatainak helyét a parkettán vagy laminált padló-darabon (a furat a cső átmérőjénél 10 mm-rel nagyobb) Ezután fűrészelje a lyukat a burkolólapba, illessze össze őket a fal felé nézve és enyvvel dolgozza fel. A furatokat takarótárcsával fedheti el.

...und Türzargen

Lépés 13 - …és ajtótokok

Egy deszka magasságával csökkentve, valamint a szigetelés vastagságával növelve igazítsa méretre az ajtótokot, majd helyezze alá a parketta vagy a laminált padló burkolólapját. Az ajtótokot finomfűrésszel vágja méretre egy megmaradt darab segítségével. Acél ajtótoknál tartson 8-10 mm távolságot. Akril tömörítő masszával szigetelheti.

Tipp: Azért, hogy ne szakadjon le az ajtók felülete, fűrészelés előtt tegyen ragasztószalagot a fűrészelendő felületre.
Sockelleisten

Lépés 14 - Szegélylécek

Használjon szegélyléceket, hogy a burkolólapok pontosan illeszkedjenek a falhoz. Ha azt szeretné, hogy az illesztés pontos legyen, gérvágó fűrésszel vágja őket méretre. Szegélyléc helyett külső és belső sarokelemeket is használhat. Lépcsők burkolásához speciális lépcsőburkolók kaphatók. Ezeknél a felfúrt alsó sínekbe paneleket és fedőprofilt pattintanak.

Übergangsleisten und Trockenzeit

Lépés 15 - Átfedő lécek és száradási idő

Padlóváltó profillal tudja eltakarni a parketta és a padlószőnyeg, illetve a dilatációs hézag közötti átmenetek helyét. A léceket a padlóba kell csavarozni, hogy ne csússzanak el. Kérjük, tartsa be az enyv száradásához szükséges időt! A padló végső megmunkálásakor a gyártó használati utasításában foglaltak szerint járjon el!

Tipp:

Szintén ügyelni kell a dilatációs hézag meglétére, ha a szomszédos helyiség padlóját is parketta vagy laminált burkolólapok borítják. Megfelelő (ragasztással, csavarozással vagy bepattintással rögzített) padlóváltó profillal ennek helye is könnyen eltakarható.

Bevásárlólista

 • Parketta/laminált padló

 • acélszeg

 • enyv
 • lépéscsillapító

 • fűrészlap

 • sarokelem

 • fűtőcsöveket eltakaró tárcsa
 • polietilén-fólia

 • szegélyléc

 • külső sarokelem
 • padlóváltó profil

Szerszámok

 • húzóvas
 • dekopír fűrész
 • verőfa
 • csapózsinór
 • kalapács
 • kézifűrész
 • heveder
 • lyukvágó fűrész
 • simítóvas
 • ékszög
Vissza a lap tetejére