Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Ablak beszerelése

Fenster einbauen

Új ablakokra szeretné cserélni a régieket? Ha jó a kézügyessége, bátran belevághat. Akkor megy a legegyszerűbben a munka, ha másodmagával csinálja. Így lehet ugyanis a legbiztonságosabban kivenni, illetve beakasztani a nehéz ablakszárnyakat.

* Az egy ablakra jutó munka időtartama az ablak méretétől és anyagától függően változik.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Alte Fensterflügel aushängen

Lépés 1 - A régi ablakszárnyak kivétele

Először is vegye ki a régi ablakszárnyat. Amennyiben szükséges, csavarozza ki a keret rögzítőhüvelyeit.

Tipp

egyszerűbben és biztonságosabban beszerelhető, illetve kivehető az ablak, ha valakivel együtt csinálja.

Alte Fenster zersägen

Lépés 2 - A régi ablakkeret szétfűrészelése és óvatos kivétele

Rókafarkú (villany-) fűrésszel fűrészelje darabokra a régi ablakkeretet. A sarkoknál letörve, ütögető mozdulatokkal óvatosan emelje ki a keret darabjait.

Alte Maueranker entfernen

Lépés 3 - A régi falkötő vasak eltávolítása, a falnyílás lemérése

Kalapács és véső segítségével szedje ki a régi falkötő vasakat, vagy sarokcsiszolóval vágja le őket. Mérje le pontosan az ablakot befogó falnyílást, valamint a bélésfalat. Az ablak és a fal között minden oldalon célszerű 10-25 mm széles hézagot hagyni a habanyaggal való kitöltés/tömítés céljából. Amennyiben szükséges, hárítsa el a keletkezett károkat, majd cserélje ki a párkányokat. Azokat a károkat, amelyek a régi anyagok eltávolításakor keletkeztek az ablakmellvéden (I) vagy a bélésfalon (II), javítóhabarccsal tudja helyrehozni. Amennyiben szükséges, cserélje ki a külső ablakpárkányokat, illetve a könyöklőket.

Vorbereitung beim Einbau von Holzfenstern

Lépés 4 - Fából készült ablakok beszerelésének előkészületei

Szerelje fel az ablakkilincseket, majd vegye ki az új ablakszárnyat a keretből. Ha fából készült, előkezelt ablakokat szerel be, vigyen fel két réteg vastaglazúrt minden olyan felületre, amelyhez később nem lehet majd hozzáférni, illetve közvetlenül fog érintkezni a falazattal/malterral. Amennyiben műanyagból készült ablakok mellett dönt, javasoljuk, hogy a keretre előzőleg felerősített kapocsvassal rögzítse a műanyag ablakot a falhoz. Az ablakokat méterenként 3 ponton rögzítse, bal és jobb oldalon egyaránt.

Außen Fugen-Dichtband ankleben

Lépés 5 - Hézagtömítő szalag külső felragasztása

Ha belül helyezkedik el az ablakkáva, a külső oldalra hézagtömítő szalagot felragasztva teremtse meg az ablakkeret és a falazat közötti tömítést.

Fensterrahmen einsetzen, fixieren und ausrichten

Lépés 6 - Az ablakkeret behelyezése, rögzítése és kiigazítása

Tartóhasábokon állítsa az ablakkeretet a falnyílásba, majd mindegyik oldalon ékekkel, illetve távtartókkal rögzítse. A keret kiigazítása érdekében tegyen vékony faszalagot a hasábok alá, majd vízszintes és függőleges irányban egyaránt állítsa be. Közben ügyeljen arra, hogy lehetőleg szimmetrikus legyen a faltól való távolság.

Fensterflügel einhängen

Lépés 7 - Az ablakszárny beillesztése

Illessze be az ablakszárnyakat, majd próbálja ki, hogy rendesen nyílik, csukódik-e, illetve le lehet-e nyitni bukóra.

Rahmen verschrauben und Spreizhölzer verkeilen

Lépés 8 - A keret csavarral való rögzítése, a merevítőfák beékelése

A rögzítőhüvelyek furatait a keret alátétkapcsain/káváján keresztül fúrja a keretbe. A falba való fúráshoz hosszú kőzetfúrót használjon. Illessze a rögzítőhüvelyeket a furatokba, majd csavarozza a keretet a falba. Műanyagból készült ablakok esetén a kapocsvasak segítségével, rögzítőhüvelyeket alkalmazva rögzítse az ablakot a falra. A habanyaggal történő kitöltés vagy az ásványi szállal való tömítés előtt enyhe feszítést kifejtve ékelje a merevítőfákat a keretbe. Ezt követően távolítsa el a tartóhasábokat és az ékeket.

Fugen ausschäumen, Fensterbank einbauen und verputzen

Lépés 9 - A hézagok habanyaggal való kitöltése, a párkányok beillesztése, vakolás

Az ablakkeret és a fal közötti réseket alulról felfelé haladva, teljes egészében töltse ki kétkomponensű szerelőhabbal, majd azonnal tisztítsa meg a keretet. A megkötött habot vágja le. Az ablakpárkányt lyukfűrésszel szabja méretre, illessze a helyére, tolja be egészen a keret alá, majd az előzőleg felvitt ragasztóhabarcs segítségével rögzítse az ablakmellvédhez. Vakolja be újra a bélésfalakat, vagy bekevert ragasztóval rögzített gipszkarton lemezekkel dolgozza el őket. Amennyiben szükséges, a fal külső oldalát is hozza helyre vakolással.

Anschlussfugen abdichten

Lépés 10 - A zárófugák tömítése

A falazattal összekötő zárófugákat kül- és beltéren egyaránt tartósan rugalmas tömítőmasszával, pl. szilikonnal vagy akrillal töltse ki. Az anyag elsimításához nedvesítse be hüvelykujját mosogatószerrel.

Bevásárlólista

 • ablakszárny/-keret
 • tipli/rögzítőhüvely
 • távtartó ék
 • szerelőhab
 • ásványi szál
 • habarcs
 • fedővakolat
 • glettelő anyag
 • ragasztógipsz
 • tömítőszalag

Szerszámlista

 • bontókalapács
 • kalapács és véső
 • ütvefúró
 • fa-/fém-/kőfúró
 • sarokcsiszoló
 • csavarhúzó
 • kinyomópisztoly
 • simítólapát
 • simító
 • fugázószivacs
Vissza a lap tetejére