Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Beltéri ajtó beszerelése

Beltéri ajtók beépítése 6 lépésben

Az ajtónyílás kimérésétől a tok beépítésén át a kilincs felszereléséig − útmutatónkban lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogyan építsen be szakszerűen egy beltéri ajtót. Ezenkívül arról is olvashat, milyen szerszámokra és anyagokra lesz szüksége. Optimális eredmény - az OBI-val.

Környezetünk szempontjából funkcionális jelentőségű és fontos, hogy a beltéri ajtók nemcsak a helyiségeket választják el egymástól, de nagyban hozzájárulnak a lakótér megjelenéséhez is. A korszerű ajtószettek a hobbibarkácsolók számára is kényelmes beépítést tesznek lehetővé.

1 - Lépésről lépésre 2 - Anyaglista
3 - Szerszámlista
Munkaterület lemérése az ajtó beépítése előtt

Lépés 1 - Munkaterület lemérése az ajtó beépítése előtt

Ajtóvásárlás előtt pontosan mérje le a falnyílást: Ehhez a mérőszalagot középen vezetve mérje le az ajtó magasságát a padló felső élétől a szemöldökfa alsó éléig. Továbbá mérje le az ajtószélességet a falnyílás felső, középső és alsó részén. Ezután ugyanígy mérje le az ajtónyílás mélységét.

Vegye figyelembe az esetleg még hiányzó padló- és falburkolatokat: az olyan kedvelt padlóburkoló anyagok, mint a laminált padló vagy a parketta esetén a legjobb, ha kb. 3 mm-es távolságot hagy – távtartónak használjon kis falapocskákat. Jegyezze fel valamennyi magasság-, mélység- és szélességméretet, és vigye magával az OBI áruházba a vásárláshoz.

Vásárlás előtt merítsen ötleteket a különböző stílusú beltéri ajtókból.

A beltéri ajtó nyitásirányának meghatározása

Lépés 2 - A beltéri ajtó nyitásirányának meghatározása

Az ajtó nyitásiránya egy további fontos tényező az ajtó kiválasztásakor. Balos ajtó esetében az ajtópántok, ill. sarokvasak az ajtó bal oldalán helyezkednek el, jobbos ajtó esetében pedig a jobb oldalán. A kiindulási pont mindig az a helyiség, ahová az ajtó nyílik. Tehát, ha egy becsukott ajtó előtt áll, és az ajtópántok a bal oldalon láthatók, akkor egy, a DIN szerinti balos beltéri ajtóról van szó – fordítva pedig a DIN szerinti jobbos ajtóról. Ideális esetben az ajtó mindig a szoba legközelebbi sarka felé nyílik.

Az ajtótok összeszerelése

Lépés 3 - Az ajtótok összeszerelése

Vegye ki a tokot a csomagolásból és állítsa össze a mellékelt útmutatónak megfelelően. Ehhez a tok elemeit U alakban helyezze el egy nagy, sima, fóliával védett munkaterületen. A gérvágásokat, vagyis az oldalelemek és a felső rész közötti sarkok csatlakozását a tokmodell függvényében összeerősítheti ragasztóval, csavarozással vagy kapcsokkal. Az összeszerelés után alaposan tisztítsa meg a tokot.

Ajtótok felállítása és beállítása

Lépés 4 - Ajtótok felállítása és beállítása

A tokot óvatosan és lazán állítsa vékony falapocskákon az ajtónyílásba, majd szerelje fel a pántokat. A távolság minden oldalon legfeljebb 2 cm legyen. A nyílás esetleges egyenetlenségeit egyenlítse ki: a kiálló részeket kalapáccsal és vésővel verje le, a lyukakat pedig töltse ki habarccsal.

A tokot a felső részen, a sarkoknál rögzítse ékekkel, és vízmértékkel állítsa be. Ellenőrizze, hogy a vízmérték függőlegesen, ill. vízszintesen áll-e, és szükség esetén módosítson az ékeken az ajtókeret tökéletes beállításához. Helyezzen be további ékeket, mindenekelőtt a pántok és a zárólemezek közelében. Több helyen ellenőrizze, hogy azonosak-e az átjáró méretei, vagyis a tok oldalai közötti távolságok. Ellenőrizze a tok beállítását, és szükség esetén módosítsa. A mérés során ügyeljen a pontosságra, és hagyjon elegendő időt a pontos beillesztésre, elkerülve ezzel a körülményes javításokat a későbbi munkafolyamatok során.

Helyezzen el merevítőket vagy ajtótok kitámasztókat az ajtótok felső, középső és alsó részén. A tok védelme érdekében tegyen alájuk kis deszkadarabokat. Tegye fel próbaképpen az ajtólapot, és ellenőrizze, hogy jól és zavartalanul használható-e, majd emelje le.

A beltéri ajtótok kitöltése purhabbal

Lépés 5 - A beltéri ajtótok kitöltése purhabbal

A padló megóvására terítsen le takarófóliát. Ha a tok megfelelőn áll a falnyílásban, a körülötte levő hézagot ki kell tölteni purhabbal. Ehhez alacsony tágulású szerelőhabot (PU-habot) használjon. A faékeket és az ajtótok kitámasztókat hagyja a helyükön – ellenkező esetben a hab tágulása következtében a tok sérülhet. Hagyja a szerelőhabot teljesen kikeményedni, a felesleges anyagot pedig egy sniccerrel vágja le.

A szerelőhab kikeményedése után távolítsa el az ékeket és a falapocskákat. A padlóburkolatnál keletkezett fugákat töltse ki szilikonnal.

Szerelje fel a takaróléceket és az ajtókilincset

Lépés 6 - Szerelje fel a takaróléceket és az ajtókilincset

A gyártó utasításai szerint szerelje össze a takaróléceket, és szükség esetén nyomjon egy kis faragasztót a nútba. Távolítsa el az ajtótok kitámasztókat, és a takaróléceket egyenletesen rögzítse a tokra. Rakja fel az ajtószárnyat.

Végezetül szerelje fel a kilincsgarnitúrát. Ehhez helyezze a sablont az ajtóra, és a furatokat két oldalról készítse el. Ne az egyik oldalról fúrjon át, mert megsérülhet az ajtó furnérborítása. Csavarozza fel a rugós betéteket, majd szerelje fel a kilincs és a zár rozettáját, valamint a kilincset. Ez esetben is pontosan tartsa be a gyártó utasításait.

Anyaglista

 • Beltéri ajtó
 • Tok
 • Ajtóvasalatok
 • Faragasztó
 • PU-hab
 • Szilikon

Szerszámlista

 • Mérőléc
 • Vízmérték
 • Kalapács
 • Véső
 • Feszítő szerszámok
 • Sniccer
 • Kinyomópisztoly
 • Fúrógép
 • Fúró
Vissza a lap tetejére