Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Erkély- és ágyáskalauz

Balkon- und Beetberater

Elérkezett a kertszezon: ilyenkor az jelenti a legnagyobb kedvtelést, ha felhúzhatjuk a kertészkesztyűt és különféle növényekkel felfegyverkezve végiggondolhatjuk, hogyan lehet a legszebben teleültetni az erkélyt vagy a virágágyást! Merész színösszeállítás vagy inkább egyetlen szín használata? Klasszikus muskátli vagy inkább izgalmas, tarka-barka növénypompa? Az OBI kertosztályán hatalmas választék várja Önt!

1. Napon 2. Árnyékban
3. Pusztán elrendezés kérdése 4. Klasszikus
5. Romantikus 6. Praktikus
7. Letisztult 8. A megfelelő gondozás
9. A megfelelő vízellátás 10. Trágyázni muszáj!
Sonne

1. Napon

Napot kedvelő növények

A délre néző, napos oldalon található balkonra keres virágokat? A szóba jöhető növényeket a napsugárzás erősségétől függően választjuk ki. Napos hely esetén olyan virágokat kell keresni, amelyek egész nap, a déli órákban is jól tűrik a napot. Ilyen a margaréta, a dália vagy az igen mutatós farkasfog.

Schatten

2. Árnyékban

Árnyékot kedvelő növények

Egy félig árnyékos helynek is megvannak a maga növényei. A reggeli vagy a késő délutáni órák napsütése elsősorban a nagyvirágú nebáncsvirágnak, a lobéliának vagy az imolának kedvez. A hagyományos nebáncsvirág, a fukszia vagy a gumós begónia ellenben az árnyékot kedveli, jól megfér egy fa vagy bokor alatt.

3. Pusztán elrendezés kérdése

A balkonládákra sajátos elrendezés érvényes: a lefelé csüngő növényeket előre vagy a láda szélére, a vezérnövényeket (pl. az álló muskátlit vagy a fuksziát) pedig hátra ültesse. A százszorszéphez hasonló kísérőnövényeket a többi közé is ültetheti. Keskenyebb ládák esetén egy sor is elég, a növények beültetése előtt pedig hasznos lehet egy "szárazpróba".

Klassisch

4. Klasszikus

Egymáshoz illő árnyalat vagy színjáték?

A muskátli (pelargónia) a legkedveltebb balkonnövények egyike. Napos vagy félig árnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Önmagában vagy más virágokkal kombinálva is nagy hatást kelt – akár egymáshoz illő árnyalatokat választ, akár a piros muskátli, a sárga papucsvirág és a kék lobélia alkotta élénk színjáték mellett dönt. Ne szabjon gátat fantáziájának!

elhelyezés vázlata Schemazeichnung klassisch
Romantisch

5. Romantikus

Napon vagy árnyékban?

A margaréta, a nebáncsvirág, a nefelejcs, a borostyán és a levendula a félig árnyékos helyet kedveli, egyben romantikus hangulatot varázsol erkélyére. Jó tanács: ha inkább az ablakpárkányt ékesíti növényekkel, kisebb virágoknál is érdemes figyelembe vennie, hogy az adott virágfajtától függően legfeljebb 7-11 növény ültethető egy balkonládába (1 m hosszú, 20 cm magas).

elhelyezés vázlata Schemazeichnung romantisch
Praktisch

6. Praktikus

Egyre szélesebb körben hódít a bukszus

Árnyékos helyeken a bukszusgömbök jelenthetik az ideális megoldást. Három egymás mellé téve egész évben szemet gyönyörködtető látványt nyújt, míg télen egykettőre karácsonyi hangulat varázsolható a rájuk függesztett lámpafüzérnek köszönhetően.

elhelyezés vázlata Schemazeichnung praktisch
Puristisch

7. Letisztult

Egyre szélesebb körben hódít a bukszus

Árnyékos helyeken a bukszusgömbök jelenthetik az ideális megoldást. Három egymás mellé téve egész évben szemet gyönyörködtető látványt nyújt, míg télen egykettőre karácsonyi hangulat varázsolható a rájuk függesztett lámpafüzérnek köszönhetően.

elhelyezés vázlata Schemazeichnung puristisch

8. A megfelelő gondozás

Kártevők elleni védekezés

A hervadt virágok gátolják újabb hajtások kialakulását. Az elsárgult vagy elhervadt leveleket leszedve ugyanakkor a gombaképződés is megelőzhető. Ellenőrizze rendszeresen, hogy nem támadták-e meg kártevők a növényeit, mert kezdeti stádiumban mindig könnyebb elpusztítani őket. A rovarirtót 30 cm-es távolságból permetezze a növényre. Beltéri helyiségekben inkább rovarirtóval átitatott pálcikát vagy granulátumot használjon.

Wasser marsch

9. A megfelelő vízellátás

Az öntözővíznek nem szabad túl keménynek, illetve túl hidegnek lennie, nehogy hidegsokk érje virágait. Nyáron reggelente vagy esténként, felülről locsolja meg őket, s ügyeljen arra, hogy szárazak maradjanak a levelek. Meghálálják, ha különösen forró napokon kétszer is kapnak vizet. A hideg hónapokban 2-3 naponta öntözze őket. Így estig fel tudják szívni a vizet, és a rothadás is elkerülhető.

Düngen ein Muss

10. Trágyázni muszáj!

Már a növények elültetésekor használjon jó minőségű virágföldet, amely 4-6 hétre elegendő trágyát tartalmaz. Ha nem akarja, hogy álomvirágai rémálommá váljanak, rendszeresen trágyázza őket. Ügyeljen arra, hogy a tápoldatot tartalmazó öntözővíz ne érje a leveleket, mert könnyen megperzselheti őket az erős napsütés. Jó tanács: hosszú hatású műtrágyával az alul- és a túltrágyázás egyaránt elkerülhető.

gewusst wie Pflanzen richtig setzen

11. Virágültetés – Az ültetés menete

Fiatal növények ültetésekor hagyjon tenyérnyi távolságot a virágok között. A csüngő petúniához vagy a legyezővirághoz hasonló, erősen burjánzó növényeknek nagy a helyigénye. Vegye figyelembe, hogy napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre kerülnek-e. Beültetésükhöz ásson gödröcskét, majd vegye ki őket a cserépből, helyezze őket a gödörbe és nyomkodja jól a földbe. Előtte alaposan nedvesítse be a gyökérlabdát, majd jól locsolja meg.

Praktisch – Kästen mit Wasserspeicher

12. Víztároló - Virágláda helyett

Forró nyári napokon vagy a rövid nyári kiruccanás idejére beépített víztartállyal ellátott virágtartót is használhat a virágláda helyett. A tartalék víz a virágtartó közbenső fenéklapja alatt raktározódik, a nedvesség pedig a speciális vízáteresztő szöveten vagy a földkúpon keresztül jut el a tartó felső részében található virágföldbe. Így megakadályozható a virágok elszáradása, időnként azonban ennek ellenére meg kell locsolni őket.

Vissza a lap tetejére