Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Fametszés

Bäume schneiden

A fa koronájának szüksége van a levegőre és a fényre, így tud ideális módon fejlődni. A gyümölcsfákat és a díszbokrokat rendszeresen metszeni kell, hogy a virágzáskor és a szüretkor a kívánt eredményt érjük el. Alapszabálynak számít, hogy egy merészebb visszavágás jót tesz a fa fejlődésének, az ágak csekély mértékű visszametszése és lekötése pedig a még fiatal fáknál jó hatással van a gyümölcshozamra.

1. Fontos alapszabályok 2. A bokrok és fák rendszeres metszése
3. Mikor és mit kell metszeni? 4. Díszbokrok – tavasszal vagy nyáron virágzó bokrok?
5. Tippek és trükkök 6. Miért metsszünk? Jó metszésnek bő termés a vége.
7. Mivel metsszünk? Ahány ágfajta, annyiféle metszőolló. 8. A favédelem módja - alapos sebkezelés
9. Tipp
Wichtige Grundregeln

1. Fontos alapszabályok

Az első fametszés
Az első metszésre már az ültetés után sor kerül: a tavasszal ültetett fák esetében, illetve kétéves nemesítéseknél a metszés azonnal megtörténik. Ha ősszel ültetik a fát, akkor a metszés tavasszal aktuális.

Vezérhajtás kurtítása, a konkurenshajtások eltávolítása
Ki kell választani a vezérhajtást és le kell kurtítani, minden konkurenshajtást el kell távolítani. Három-négy főágat, amely egyenlő távolságra van a vezérhajtástól, ki kell választani, és a felére kell vágni, hogy a legfelső hajtásaik mind egy magasságban legyenek; a többit el kell távolítani. A függőleges hajtásokat le kell vágni és minden olyan hajtást, amely befelé nő, ki kell vágni.

Első virágzás
Az első virágokat el kell távolítani, hogy a bokor az első évben ne hozzon gyümölcsöt. Ez erősíti a gyökérképződést.

Alakító metszés a 2. évtől
A második évtől történik az alakító metszés, ezt a következő  3-5 évben rendszerint minden tavasszal el kell végezni, hogy a fa koronája kialakulhasson. Itt az oldalhajtásokat a teljes hossz negyedével vissza kell kurtítani, a kifejlődött második középhajtást és a meredeken felfelé nyúló hajtásokat el kell távolítani, a vezérhajtást egy tenyérnyivel magasabban kell visszavágni, mint az oldalhajtásokat. Azokat a hajtásokat, amelyek befelé nőnek, el kell távolítani.

Bevásárlólista

 • sebzáró szer
 • hernyó elleni enyvgyuru
 • rügyfakadás elotti permetszer

Szerszámlista

 • metszoolló
 • hosszúnyelu ágvágó
 • összecsukható furész
 • keretes furész
 • oltókés
 • kerti létra
 • ásó
 • kerti gereblye
 • kézi gyümölcsszedo

Regelmäßiger Gehölz- und Baumschnitt

2. A bokrok és fák rendszeres metszése

Ne feledje a sebkezelő balzsamot!
 
Azokra a kérdésekre, hogy szükség van-e alakító metszésre, hogy a gyümölcstermő bokrokat kell-e ritkítani, vagy hogy az öreg almafának a kertben szüksége van-e fiatalításra, a helyes válasz gyakran a fák és bokrok életkorától függ. Fontos a metszést követő sebkezelés is: azok a vágási helyek, amelyek 3 cm-nél nagyobbak, a kórokozóknak ideális támadási felületet kínálnak. Ezért ezeket a metszési helyeket mindig le kell zárni sebkezelő balzsammal!

wann_schneide_ich_was_HUN

3. Mikor és mit kell metszeni?

Óvakodjon a betegségektől!
 
A metszés optimális időpontja a gyümölcsfáknál és a gyümölcstermő bokroknál rendszerint február és március, valamint július és augusztus. Amennyiben a gyümölcsfáját nemesíteni szeretné és egyéves erős hajtásokat telepített, akkor a legjobb időpont az április. Ugyanekkor lehet a ribizlit, a málnát és a szedret bujtóvesszővel vagy bujtvánnyal szaporítani.

Ziersträucher – Frühjahrsblüher oder Sommerblüher?

4. Díszbokrok – tavasszal vagy nyáron virágzó bokrok?

Fametszés a még nagyobb virágpompa érdekében
 
A díszbokrok a metszés következtében erősebb fiatal hajtásokat képeznek. A metszés optimális ideje ezeknél a virágzáshoz igazodik: A tavasszal virágzó bokrokat, mint az aranyeső, közvetlenül virágzás után lehet metszeni, így a bokor még elég új hajtást tud növeszteni nyáron. A nyáron virágzó bokrokat tavasszal (március-április) lehet metszeni, így a metszés után fejlődött hajtások még ugyanebben az évben virágoznak.

Tipp

A lemetszett nyesedéket egy komposztaprító segítségével össze lehet aprítani, így könnyebben komposztálható.

5. Tippek és trükkök

Ritkító és fiatalító metszés ősszel
Amint a gyümölcsfák ledobják a lombjukat, januárig megtörténhet a ritkító vagy fiatalító metszés. Ehhez egy fagymentes napot kell választani. A ritkításnál az elhalt, beteg vagy sérült ágat kell eltávolítani és a szorosan álló, egymást keresztező vagy súroló ágakat le kell vágni, azonkívül a befelé növő hajtásokat is el kell távolítani.

Fiatalító metszés az öreg fáknál
Azokon az öreg fákon, amelyek alig hoznak új hajtásokat, fiatalító metszést kell végezni. Ilyenkor a koronát úgy egy harmadával visszavágják. A nagy sebeket mindig le kell zárni sebzáró szerrel. 

Díszbokrok
A díszcserjéket 2-3 évenként meg kell ritkítani. Ehhez a bokrok tövénél néhány öreg ágat el kell távolítani. A sebeket le kell zárni sebkezelő szerrel.

Jó eredmény elérése
A metszfelület ferde legyen.  A nagy, nehéz ágakat nem szabad egy darabban lefűrészelni, mivel akkor fennáll a letörés veszélye.

A vágási sebek lezárása
Azokat a vágási sebeket, amelyek 3 cm-nél nagyobbak, feltétlenül le kell kezelni sebkezelő szerrel. Így megakadályozhatjuk a kórokozók behatolását.

A gyümölcsfarák leküzdése
A gyümölcsfarák megtámadta részeket fűrésszel tudja eltávolítani. A betegség által erősen  érintett ágakat egészében távolítsa el, majd kezelje a vágás okozta sebeket.

Védelem a férgek ellen
A nagy téli araszoló hernyó és a hangyák elleni védelemhez ajánljuk az enyvgyűrűt. A szövőatkák és a pajzstetvek támadásának elkerülése érdekében a bokrokat röviddel a rügyfakadás előtt le kell kezelni rügyfakadás előtti permetszerrel.

Warum schneiden? Schnitt gut – Ernte gut

6. Miért metsszünk? Jó metszésnek bő termés a vége.

Gyümölcsfáink ágai számos okból válhatnak a metszőolló áldozatává. Gyakran olyan sűrűn egymásra nőnek, hogy nem tudják átereszteni a fényt, aminek hatására teljesen leválnak az elöregedett alsó ágak. Hasonló sorsa jutnak azonban az önmagukat megtartani már nem tudó, kisebb, elöregedett gallyak is, amelyek már nem tudnak virághajtást hozni. A gyümölcsfarák megtámadta részeket szintén el kell távolítani. Ezek leginkább rosszul begyógyult sebre emlékeztetnek. A megtámadt részeket fűrésszel távolítjuk el, majd alaposan bekenjük a sebhelyeket sebkezelő balzsammal. Két főág közül a gyengébbnek is „vesznie” kell.

Womit schneiden? Für jeden Ast die richtige Schere

7. Mivel metsszünk? Ahány ágfajta, annyiféle metszőolló.

Megfelelő metszőolló nélkül könnyen erőlködéssé fajulhat a fametszés. Akár pici gallyacska, akár vastag ág, nálunk megtalálja a megfelelő szerszámot. Tippünk: balkezeseknek készült kivitel is kapható! A megmetszendő ágtól függően más és más olló szükséges. A kisebb ágak mellévágó kivitelű, kétélű metszőollót igényelnek, amelynek élesre csiszolt alsó és felső kése tökéletes metszést eredményez. Ez vastagabb ágak metszésére nem alkalmas, mert könnyen szétnyílnak a szárai. Ezekhez az ágakhoz rávágó kivitelű, elnyűhetetlen metszőollóra van szükség. Az ékalakú kés erős nyomást kifejtve felülről hasít végig a vastag ágakon, gyakorlatilag széthasítva őket.

Wie schützen? Wunden gut pflegen

8. A favédelem módja - alapos sebkezelés

A fasebek gyors gyógyulása szükséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen a kórokozók fa belsejébe való behatolása. Mit tehet? Csípje le az elöregedett, meddő ágakat. A megmaradt ágcsonkok valóságos táptalajt jelentenek a kórokozóknak, ezért nyesse simára a csonkok kirojtosodott széleit. A széleken sebzáróval kezelje az újonnan kialakult sebeket. A sebzáró teljes felületre történő felvitele ragtapaszként óvja a sebet. Teljes egészében távolítsa el az ágakat. Az esetlegesen megmaradó csonkok felfelé türemkedő, gyümölcsöt nem hozó hajtásokat eredményeznek.

Tipp

9. Tipp

A lemetszett nyesedéket egy komposztaprító segítségével össze lehet aprítani, így könnyebben komposztálható.

Vissza a lap tetejére