Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

A megfelelő trágyázás

richtig_duengen_dmood

A növényeknek tápanyagokra van szükségük a növekedéshez. A legfontosabb tápanyagok közé a nitrogén, a foszfor és a kálium, valamint a kalcium és a magnézium tartozik. Ezeket nevezzük fő tápanyagoknak. Hozzájuk még számos olyan egyéb tápanyag társul, amelyekre csak csekély mennyiségben van szükségük a növényeknek: ilyen a bór, a mangán, a vas, a cink és még sok más tápanyag. Ezeket nevezzük nyomelemeknek, mert - ahogy a név is sugallja - csak nyomokban van szükségük rájuk. A trágyák csomagolásán mindig a tápanyagok kémiai jele szerepel:

  • N = nitrogén
  • P = foszfor
  • K = kálium
  • Ca = kalcium
  • Mg = magnézium

Fontos: Soha ne „csak úgy” vagy találomra trágyázza a növényeket, hanem mindig tudatosan. Mindegyik növénycsoporthoz speciális trágya kapható.

1 - Lépésről lépésre
Nährstoffmangel erkennen

Lépés 1 - A tápanyaghiány felismerése

A tápanyaghiánynak különböző tünetei vannak. A növényeket satnya növekedés jellemzi, leveleik elszíneződnek. A tápanyaghiány fajtájától függően eltérő tünetek jelentkeznek: elhalványulnak a levelek, barna vagy fekete foltok képződnek rajtuk vagy elszárad a szélük.


Praktikus: Ha magával visz pár levelet vagy a növény egyéb részeit, az OBI növényvédelemben jártas szakemberei megmondják Önnek, milyen tápanyagban szenved hiányt növénye, és milyen trágyával segíthet rajta.

Fontos: A levelek színelváltozását hőség, vízhiány vagy vízbőség, túl sok, illetve túl kevés fény is okozhatja. A növényvédő szerek is kárt tehetnek a növényekben, ami szintén a levelek elszíneződésében nyilvánul meg.

Bodenprobe zur Ermittlung des Düngebedarfs

Lépés 2 - A trágyaszükséglet talajpróbával történő meghatározása

A tápanyagok elraktározódnak a talajban, majd az ott élő mikroorganizmusok szép lassan felszabadítják őket, hogy a növények fel tudják venni a talajban található nedvességgel együtt. Talajminta segítségével megállapíthatja, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz a kertjében található talaj, illetve hogy szükség van-e tápanyag-utánpótlásra. A legtöbb kerti talaj például kellő mennyiségű foszfort tartalmaz, de szüksége van némi nitrogén-utánpótlásra.

Fontos: Az ágyás különböző helyeiről vegyen mintát, majd alaposan keverje össze. Csak így minősíthető reprezentatív mintának a kapott eredmény.

richtig_duengen_den_richtigen_duenger_waehlen

Lépés 3 - A megfelelő trágya kiválasztása

Megkülönböztetünk ásványi (vegyi úton előállított mű-) és szerves (természetes) trágyát.
Az ásványi trágyák vízben oldódnak, ezért a növények azonnal képesek felvételükre, hiszen ásványi sóként állnak rendelkezésre. Előny: a gyors tápanyagellátás. Hátrány: a növények által azonnal fel nem vett trágya könnyen kimosódhat a talaj mélyebb rétegeibe, ahol már nem érik el a gyökerek.
A szaruforgácshoz vagy a szarvasmarhatrágyához hasonló szerves trágyák lassan adják le a talajnak és a növények gyökérzetének a bennük található tápanyagokat. Előny: csekély a túltrágyázás veszélye. Hátrány: csak pár nap vagy hét elteltével fejtik ki hatásukat.

Praktikus: Szerves trágyák használatával megkímélhető a talaj, a tápanyagok felszabadítása pedig lassan történik, de hosszabb időszakot ölel fel.

Fontos: A „sokkal sokra megyünk” megközelítés nem lesz célravezető trágyázáskor. A túl nagy mennyiségben adagolt tápanyag ártani fog a növényeknek.

Dünger auf Flächen ausbringen

Lépés 4 - A trágya széthordása az érintett területen

A szemcsés vagy pelletált trágya széthordása történhet kézzel vagy trágyaszóró kocsi segítségével. Viseljen kesztyűt, amikor elszórja a trágyát, mert sok trágyaféle irritálhatja a bőrt.

Praktikus: A száraz trágyát könnyű adagolni.

Fontos: Konyhai mérlegen vagy mérőpohárban mérje ki a négyzetméterenként szükséges mennyiséget. Ha nem biztos a dolgában, először homokot szórva gyakorolhatja, hogyan kell helyesen széthordani a trágyát.

Kompost verteilen

Lépés 5 - Komposztterítés

Gereblyével durván dolgozza bele az ágyásba a komposztot, miután három-öt centiméter magas rétegben szétterítette. Bár gyakran javasolják, nem szükséges a föld alá ásni.
A földigilisztákhoz hasonló talajorgamizmusok gondoskodnak arról, hogy a szerves anyag behatoljon a mélyebb talajrétegekbe is.

Fontos: A komposzt sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyről nem szabad megfeledkezni a későbbi tápanyag-utánpótláskor. A komposzt általában kielégíti a talaj és a növény foszfor- és káliumszükségletét. A nitrogént szaruforgács széthordásával pótolhatja.

Flüssigdünger

Lépés 6 - Tápoldatok

A súlyos tápanyaghiány hatásait tápoldatozással tudja gyorsan és célzottan ellensúlyozni. Vannak egyféle tápanyagot, vagy a növény által igényelt összes tápanyagot tartalmazó, úgynevezett összetett tápoldatok. A tápoldat elkészítése érdekében vizet keverünk a tápsókhoz vagy a koncentrált oldathoz, majd a készítményt közvetlenül a növényekre öntjük. A tápoldatok levéltápként is használhatók, ebben az esetben a levelek veszik fel a tápanyagokat.

Praktikus: Gyors hatás, levéltápként is használható.

Fontos: Tartsa be pontosan az adagolási útmutatóban leírtakat, mert a túl magas tápkoncentráció kárt tehet a levelekben és a gyökerekben. Legrosszabb esetben tönkremegy a növény. Ha kétségei vannak, célszerűbb a csomagoláson feltüntetettnél kisebb mennyiségben adagolni a tápot.

Vissza a lap tetejére