Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

A megfelelő öntözés

Richtig gießen

A növények nagyrészt vízből állnak: némelyik zöldség, például a paradicsom és a saláta, 90 százalékban vizet tartalmaz. Víz nélkül tehát egyik növény sem boldogul. A természetben élő növények az esőre vannak utalva, a kert növényzetén azonban öntözéssel segíthet szárazság idején. Néha pedig kimondottan muszáj öntözni, mert sok kerti növénynek egyenletes vízellátásra van szüksége ahhoz, hogy fejlődni tudjon.

Ráadásul a tápanyagok és a trágya felvétele is csak vízben való oldás esetén lehetséges.

Öntözéskor a mennyiségen van a hangsúly: a túl sok víz éppolyan ártalmas, mint a túl kevés. De a víz minősége, hőmérséklete és az öntözés időpontja is jelentőséggel bír.

1. A megfelelő öntözés 2. Az öntözés fajtái
3. Kerti tömlők 4. Öntözőrendszerek
5. Esővíz 6. Csapvíz
7. A takarékos vízhasználat fortélyai
Richtig gießen

1. A megfelelő öntözés

Lehetőség szerint alulról, közvetlenül a gyökerekre öntözze a vizet, mert így pontosan oda jut, ahol szükség van rá. A nedves levelek hajlamosabbak a levélgombában való megbetegedésre. Túlöntözés esetén továbbá sok víz párolog el, amelyet nem tud felvenni a növény.

Praktikus: Oda jut a víz, ahol szükség van rá.

Fontos: Öntözőrózsa nélküli locsolás esetén lassan adagolja a vizet, hogy ne mossa el a gyökérzetet körülvevő földet. Ha nem kerülhető el, csak reggelente vagy délelőttönként öntözzön fej felett, hogy estig újra megszáradjanak a növények.

Bewässerungsarten

2. Az öntözés fajtái

A műanyag öntözőkannák könnyűek és kedvező áron kaphatók. Valamilyen kisebb kert vagy a terasz vízellátására bőven elegendőek. Az öntözőrózsa finoman permetezi a vizet, így nem mossa ki a földet a talajból. Stabilabbak és tartósabbak, de valamivel nehezebbek a fémből készült öntözőkannák.

Praktikus: Az öntözőkanna könnyű. Mindjárt az öntözést követően töltse meg újra, hogy fel tudjon melegedni benne a víz.

Fontos: A műanyag hamar érdessé válik, ha sokáig állni hagyja a tűző napon.

Gartenschläuche

3. Kerti tömlők

Ha 250 négyzetméteres vagy annál nagyobb területű a kert, hamar nyűggé válhat az öntözőkannában történő vízcipelés. A kerti tömlő ellenben praktikus. 30 méternél azonban ne legyen hosszabb, mert különben szintén túl nehéz lesz, és nem esik kézre.
Elhelyezésére kiválóan alkalmas a felállítható tömlőkocsi vagy a falra csavarozható tömlőtartó. Így soha nincs útban a tömlő, nem lehet elbotlani benne.

Praktikus: Nem okoz gondot a kerti tömlő tárolása, ha kéznél van egy tömlőkocsi vagy egy tömlőtartó. Gyorscsatlakozóval különféle öntöző- és permetezőfejeket vagy akár billenő öntözőt is csatlakoztathat hozzá.

Fontos: A műanyag érdessé válhat, ha túl sokáig a tűző napon hagyja a tömlőt. Október végétől célszerű kiüríteni és fagyvédett helyre tenni. Ha kint marad, akár szét is repedhet, ha befagy.

Bewässerungssysteme

4. Öntözőrendszerek

Többféle olyan rendszer létezik, amely időkapcsolót és/vagy öntözőkomputert használva teszi lehetővé az öntözés automatikus vezérlését. Ilyen rendszerek segítségével biztosíthatja például a zöldségek vízellátását, ha rövidebb ideig távolmarad. A rendszert egyszerűen a vízcsap és a tömlő között helyezzük el. A víz csepegtetőkön keresztül jut el közvetlenül a virágágyásba vagy a cserépbe.
Az ágyásban tartósan vagy egy idény erejéig elhelyezett csepegtetőcsövekkel szintén megkönnyítheti az öntözés teendőit. Itt találja a legjobb rendszerek tudnivalóinak összefoglalóját.

Praktikus: Ideális rövid távollétek idejének áthidalására.

Fontos: A rendszeres ellenőrzés elmaradhatatlan, mert az öntözőkomputer nem pótolhatja a növények rendszeres gondozását és állapotuk ellenőrzését.

Regenwasser

5. Esővíz

Az esővíz a legjobb öntözővíz. Nem kerül semmibe és meszet sem tartalmaz. Műanyagból készült esővíztároló tartályban vagy fahordóban gyűjthető. Ha sok vízre van szüksége, például azért, mert nagy a zöldségeskertje, célszerű fontolóra vennie föld alatti ciszterna létrehozását.
Az esővizet a lakóház, az üvegház vagy a garázs tetejéről foghatja fel. Ha iparvidéken lakik, előfordulhat, hogy káros anyagokkal szennyezett az esővíz. Egyébként nyugodtan felhasználhatja.

Praktikus: Nem kerül semmibe és meszet sem tartalmaz.

Fontos: Hosszabb szárazság után először öblítse le a tetőtől a port, és csak utána fogja fel a vizet. A szúnyogok ellen speciális biológiai készítmény segítségével veheti fel a harcot (kapható az OBI kertközpontjában).

Leitungswasser

6. Csapvíz

Ha nagy a kertje, megéri csappal ellátott, föld alatti vízvezetékeket elhelyezni a kert fontosabb pontjain. Ebben az esetben nem kell cipelnie a hosszú tömlőt vagy a nehéz öntözőkannát.

Praktikus: rövid távok.

Fontos: A csapvíz nagyon hideg, ami a nyári öntözésnél hőmérsékletsokkot okozhat. Ezért jobban teszi, ha esővíztároló tartályban hagyja felmelegedni a vizet. Télen idejében folyassa ki a csövekből a vizet, nehogy befagyjanak.

Tricks zum Wasser sparen

7. A takarékos vízhasználat fortélyai

Az alábbi egyszerű fortélyokat bevetve vizet takaríthat meg öntözéskor:

  1. Esővíz gyűjtése.
  2. Egy réteg talajtakaró csökkenti a víz elpárolgását és megakadályozza, hogy a nap túl gyorsan kiszárítsa a talajt.
  3. Öntözés vagy egy zápor után kapálja meg a zöldségágyást. Ha eliszaposodott a talaj, kisebb csatornák (kapillárisok) alakulnak ki, amelyeken keresztül alulról felfelé párolog el a víz. A kapálás révén megszűnnek ezek a kapillárisok, a nedvesség pedig a talajban marad.
  4. Hagyjon több időt egy-egy locsolás között (nagyjából hetente egyszer), de akkor kiadósan öntözzön. A víz legalább 15 cm mélyen hatoljon a talajba. Ha gyakran, de kevés vízzel öntöz, a gyökerek megrekednek felső földrétegekben, így szárazság esetén rendkívül érzékeny lesz a növény.
  5. A termőhely adottságaihoz igazítva ültessen: számos olyan növény van, amely jól tűri a szárazságot és egyáltalán nem igényel öntözést.

Vissza a lap tetejére