Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Kertszépítés dézsás növényekkel

Mit Kübelpflanzen gestalten

A dézsás növények nem helyhez kötöttek, így mindig ott pompáznak, ahol éppen szeretnénk. A dézsás ültetésnek köszönhetően olyan növényeket is gondozhat a kertben, amelyek egyébként nem vészelnék át a telet. Nyáron a nyaralás hangulatát varázsolják a teraszra vagy az erkélyre, a fagyos évszakban pedig a téli menedékbe kerülnek.

Azonban nem csak olyan mediterrán klasszikusok, mint a leander, az olajfa, a pálma és a citrusfa, érzik jól magukat cserépben, hanem számos más cserje, kis fa, évelő, rózsa, fűszernövény és nyári virág is nevelhető virágtartóban.

1. Kihasználatlan helyek ideális növénye 2. Dézsás növényekkel a magánélet védelmében
3. Szemfogónak beillő dézsás növények 4. Nem a növényen, hanem a növénytartón van a hangsúly
Kübelpflanzen sind ideal für schwierige Ecken

1. Kihasználatlan helyek ideális növénye

Minden kertben van olyan hely, amelyet nem könnyű teleültetni. A ház közvetlen közelében az alap és a csatorna szab gátat a gyökérképződésnek. A tetőeresz árnyékában pedig többnyire száraz marad a talaj. Dézsás növényekkel azonban színt és életet vihet a kertnek ezekbe a szegleteibe is. Hogy bukszushoz hasonló télálló bokrokat választ-e, vagy minden évben nyári virágokkal és balkonnövényekkel gondoskodik-e a kellő színpompáról, azt már Önre és a fantáziájára bízzuk.

Tipp:

Azok a dézsás növények, amelyek kint maradnak télire, kevésbé fagytűrőek, mint kertbe ültetett társaik, mert a cserépben hamarabb átfagy a földlabda. Ez azonban nem jelent gondot, ha a védelmet nyújtó házfal mentén állítja fel a cserepet, vagy körbetekeri rostos anyaggal vagy jutazsákkal.

Kübelpflanzen schaffen Privatsphäre

2. Dézsás növényekkel a magánélet védelmében

A cserépbe vagy dézsába ültetett növények kiválóan alkalmasak kerti térhatárolásra vagy a magánélet védelmére. Pedig sokszor nem is azon van a hangsúly, hogy teljesen elvágjuk magunkat a külvilágtól, hanem azon, hogy úgy érezzük, mintha lenne egy határvonal. Úgy, mint itt, ahol magas növénytartókba ültetett cserjék és bokrok egész sora választja el az ülőhelyet a gyeptől.

Tipp:

Sok növény csak pár hétig, például a virágzás ideje alatt mutatós igazán. A dézsába ültetett növényeket oda helyezheti virágzásuk ideje alatt, ahol leginkább lehetősége nyílik gyönyörködni bennük. Az év többi részében pedig a kert egyik észrevétlen szegletében vagy a teraszon is megférnek.

Kübelpflanzen setzen Akzente

3. Szemfogónak beillő dézsás növények

Sok dézsás növény formára nyírható. A bukszust és a babért, a portugál babérmeggyet vagy a fagyalt gömb, kúp vagy sudaras alakúra nyírhatja. Némelyik növénynek, mint a képen látható hosszú szárú babérnak, művészien csavart törzse van. Mások pedig, mint a nagy bonszajnak minősülő erdei fenyő vagy a csipkés levelű magyal, ázsiai hangulatot varázsolnak a kertbe. A dézsás növényeket azonban úgy is elhelyezheti, hogy úgy tűnjön, mintha ágyásban nevelné őket. Így tudja benépesíteni kertjét olyan egzotikus növényekkel, amelyek szabadon ültetve csak egy idény erejéig ékesítenék kertjét.

Tipp:

Még természetesebb hatást keltenek az ágyásban elhelyezett dézsás növények, ha a talajba süllyeszti a virágtartókat. A legegyszerűbb, ha csak valamivel nagyobb, üres dézsát tesz a talajgödörbe (föld nélkül, hogy ne alakuljon ki vízpangás), majd abban helyezi el a dézsás növényt. Így nem süllyed a peremen található föld a gödörbe. Ősszel egyszerűen ki tudja venni a növényt a gödörből, tavasszal pedig ismét elhelyezheti az ágyásban.

Nicht auf die Pflanzen, auch auf die Gefäße kommt es an

4. Nem a növényen, hanem a növénytartón van a hangsúly

Természetesen az agyag és a terrakotta a virágtartók örök klasszikusa. Rajtuk kívül azonban számos más, kiválóan alkalmas anyag létezik: ilyen a műanyag, a fém, a műkő vagy a fa. Az egyszerű műanyag virágtartók hátránya, hogy idővel érdessé és repedezetté válnak. Vannak azonban kiváló minőségű műanyag virágtartók, amelyek agyag- vagy kőcserepek imitációjaként készülnek. Külsőre alig lehet megkülönböztetni őket az eredetiktől, de azoknál jóval könnyebbek és egyszerűbben szállíthatók. A vasból készült fémtartók könnyen rozsdásodnak, ami nehezen eltávolítható nyomokat hagy a földön. Alátét használatával ez könnyen megakadályozható.

Tipp:

A porózus terméskőből készült virágtartókat, mint amilyen a homokkő, célszerű télen fagymentes helyre tenni, mert széttörhetnek, ha megfagy bennük a föld és kitágul a termesztőközegben található víz. A gránitból vagy porfírból készült tartók kevésbé érzékenyek, mert ezek a kőzetek nem veszik fel a nedvességet.

Vissza a lap tetejére