Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Évelőágyás készítése

Staudenbeet anlegen

Az évelőágyás tavasztól az első fagy beálltáig színt visz a kert világába. A már kialakított ágyás sokkal kevesebb gondozást igényel, mint például a nyári virágokkal teleültetett ágyás, amelyet minden évben újra ki kell alakítani. Az évelők igazi mindentudó növények: a kevés törődést igénylő fajok és fajták hatalmas választékának köszönhetően biztosan megtalálja a kert különféle szegleteibe valót. Ahhoz, hogy gyökeret verjenek és szépen fejlődjenek, célszerű picit előkészíteni a talajt, mielőtt belevágna az ágyáskészítésbe. Ültetésre a március/április és a szeptember/október körüli időszak a legalkalmasabb. Ilyenkor fejlődnek a legjobban a növények.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Los geht’s – Beet vorbereiten

Lépés 1 - Kezdődhet a munka – Az ágyás előkészítése

Az ültetés előtt az ágyás rendbetétele a legfontosabb. Ásónyomnyi mélységben ássa fel az ágyást, majd aprítsa fel a földhantokat, és végül gereblyével simítsa el az ágyást.

Praktikus: A termőtalajban található gyommagvak a talaj alsóbb rétegeibe kerülnek és nem csíráznak ki többé.

Fontos: Szedje ki a fellazított talajból a gyomok gyökereit, hogy később ne kelljen gyomlálni.

Beet-Umriss markieren

Lépés 2 - Az ágyás körvonalainak kijelölése

Jelölje ki homokkal az ágyásnak azokat a széleit vagy vonalait, amelyek mentén ültetni szeretne. Képünkön például egy parasztkertben található ágyás körvonalait láthatja.

Praktikus: A homok nyugodtan a földben maradhat.

Fontos: Ha még nem biztos benne, merre húzódjon az ágyás vonala, használjon kerti tömlőt a homok helyett. Így tetszőlegesen sokszor variálhatja az ágyás határvonalait.

Weiter geht’s – Boden verbessern

Lépés 3 - Folytatódhat a munka - Talajjavítás

Célszerű humusszal dúsítani a talajt, hogy gyorsan gyökeret verjenek az évelő növények. A legegyszerűbb, ha komposztot használ, mert az biztosítja egyben a tápanyagellátást is.

Praktikus: Saját kertjében nem kerül semmibe, az OBI Kertközpontjában pedig kedvező áron kapható a zöldkomposzt, amelyet még csak át sem kell szitálni. Egy négyzetméternyi ágyásterületre elegendő 20-30 liter.

Fontos: A tőzeg nem alkalmas talajjavításra, mert hamar elrohad és nem növeli tartósan a humusztartalmat.

Kompost einarbeiten

Lépés 4 - A komposzt bedolgozása

Gereblyével terítse szét a komposztot az ágyás felszínén. A gereblyét egyenletes tempóban, oda-vissza húzva dolgozza be a komposztot a talajba.

Praktikus: Ezáltal mindjárt felaprítódnak a nagyobb földcsomók is.

Fontos: Ha kavicskertet hoz létre, homokot használjon komposzt helyett. Ezáltal könnyebb lesz a talaj szerkezete és jobb az áteresztőképessége: az íriszhez, a levendulához és a jukkához hasonló szárazságtűrők ezt kedvelik. Itt nyugodtan lehet kicsit bőkezűbb. A felső réteget alkotó homok 10-20 cm-es legyen.

Pflanzen auslegen

Lépés 5 - A növények kikészítése

Március-áprilisban kezdetét veheti a munka, ez az időszak ugyanis a legalkalmasabb a legtöbb évelő elültetésére. Fejlődésük friss lendületet kap, növekedésük megszakítás nélkül folytatódik az ágyásban kijelölt új helyen. 30-50 cm-es távolságban tegye egymás mellé a cserepeket az ágyásban, felváltva a virágokat és a fűféléket, amíg össze nem áll a kép.

Fontos: Időnként menjen kicsit hátrébb és vegye alaposabban szemügyre az ágyást picit messzebbről. Egy csepp fantáziával biztosan látni fogja lelki szemei előtt, melyik növény hogyan fejlődik, milyen magasra nő és mennyi helyet igényel. Még akkor is, ha egyelőre egyik sem virágzik.

Einpflanzen

Lépés 6 - Beültetés

Ha ültetés előtt megöntözi a cserepeket, könnyebb kihúzni belőlük a földlabdát. Ha beragadt a földlabda, egyszerűen vágja szét a cserepet virágvágó ollóval. Az ültetőgödröt ásóval vagy kézi lapáttal ássuk ki. Mélységét tekintve meg kell egyeznie a cserép magasságával.

Tipp:

Ha körben sűrűn összenőttek a gyökerek a cserépben, késsel vágjon le belőlük, vagy talajlazító karommal lazítsa fel őket, hogy gyorsan bele tudjanak nőni az őket körülvevő talajba.

Fontos: Az ültetést követően alaposan öntözze meg az egész ágyást. A legjobb, ha billenő öntözőberendezést vagy esőztetőt használ, amíg mintegy 20 cm mélyen át nem nedvesedik a talaj.

Angießen

Lépés 7 - Megöntözés

Ahhoz, hogy gyorsan megnőjenek az évelők, alaposan meg kell öntözni őket ültetésüket követően. Ez akkor a legegyszerűbb, ha billenő öntözőberendezést vagy tömlőt és gyenge vízsugarat kibocsátó öntözőfejet használ.

Weitere Pflege

Lépés 8 - További gondozás

Az ültetést követő első hetekben ügyeljen a gyomképződésre. Amíg nem elég nagyok a növények ahhoz, hogy eltakarják a talajt, kicsírázik a tyúkhúr, a perje, a gyermekláncfű és társai.

Fontos: Akkor kapálja vagy szedje ki a gyomnövényt, amikor még pici és gyenge. Így nem teszi tönkre az évelő gyökereit, amikor kihúzza a gyomot a földből.

Bevásárlólista

  • Homok vagy kerti tömlő az ágyás körvonalainak kijelöléséhez
  • Gereblye az ágyás elsimításához
  • Talicska szállításhoz

Szerszámlista

  • Ásó vagy ásóvilla az ágyás felásásához
  • Gereblye az elsimításához
  • Talicska szállításhoz
  • Kézi lapát ültetéshez
  • Metszőolló
  • Kés
Vissza a lap tetejére