Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Kerti évelő növények

Stauden im Garten

Mik az évelő növények? Az évelők olyan többnyári növények, amelyek – a fákkal és a cserjékkel, bokrokkal ellentétben – nem képeznek fás hajtásokat. Tavasszal az elsők között hoznak virágot a kert növényei közül. Már februárban megjelenik az első téltemető, hóvirág és krókusz. Nyáron követik őket a pompás évelők. Az őszi időszak a karcsú fűfélék és az évelő őszirózsa fénykora, télen a magszóró növények díszítik a kertet. Az évelő növények egy része örökzöld, többségük azonban ősszel elhullajtja leveleit és a talajban vészeli át a hideg téli időjárást, hogy tavasszal aztán új hajtásokkal keltse életre a kertet. Az évelő növények virágpompája egész évben a kert éke. 

1. Az évelő növények életet visznek a kert világába 2. Az évelő növények tartósak
3. Mit hova ültessünk? 4. Napimádók
5. Félárnyékos helyet kedvelő növények 6. Árnyékos helyet kedvelő évelő növények
7. A kerti tavat körülvevő évelők 8. Az évelők gondozása
Stauden bringen Leben in den Garten

1. Az évelő növények életet visznek a kert világába

Az évelő növények varázsereje sokoldalúságukban és élénk színpompájukban rejlik. Az év során hatalmas változáson mennek keresztül: tavasszal zsenge, nyáron erőteljes hajtások és virágpompa, ősszel tetszetős magtokok, télen zúzmara és hó borította száraz tövek ékesítik a kertet. Más-más csendélet minden évszakban. Igényei szerint romantikus, erőteljes, játékos, izgalmas vagy diszkrét jelleget kölcsönözhet kertjének az évelő növények megfelelő kombinációjával. Olyan sokoldalúak, hogy garantáltan megtalálja az ízlésének megfelelőt a kert minden zugában.

Stauden sind dauerhaft

2. Az évelő növények tartósak

Ahhoz, hogy szépen fejlődjenek a cserjék kertjében, Ön pedig sokáig örömét lelje bennük, érdemes ismerni és figyelembe venni a legfontosabb tudnivalókat.

  • A kert adottságainak megfelelő növényt kell választani. A páfrány szó szerint megperzselődik az erős napsütésben, a sásliliom és a hozzá hasonló napimádók pedig nem bírják az árnyékot. Csak megfelelő talaj- és fényviszonyok között fejlődik és virágzik jól a növény.
  • Minden talajtípusnak (száraz, nyirkos, nedves) megfelelően nagy választékban kapható növény is.
  • Növényápolás nélkül nincs virágpompa. Jól megválasztott közeg esetén azonban kevesebb ápolásra van szükség.

Welche Staude passt wohin?

3. Mit hova ültessünk?

Hova süt a nap és meddig? A napimádókat ültesse olyan helyre, ahol naponta legalább 6 órát, déli időszakban is süt a nap. Félárnyékos helynek nevezzük azokat a területeket, ahol a napos órák száma napi 3-5, árnyékosnak, ahol 3 alatt van. Csak megfelelő talaj- és fényviszonyok között fejlődik és virágzik jól a növény.

Sonnenanbeter

4. Napimádók

Nagy fényigényűek, jó fejlődésükhöz és az erőteljes virágzáshoz napfényes helyre kell ültetni őket. A talajtípus sem mellékes, bizonyos növények kimondottan száraz, homokos vagy köves talajt igényelnek. Egyes növények, például a varjúháj, vastag leveleikben tárolt nedvességnek köszönhetően tűrik jól a szárazságot. Az ezüstös, kemény vagy szőrös levélzet is a növény jó szárazságtűrő képességére utal.

 

Más növények, például a pompás kúpvirág sok napfényt, de nedves talajt igényelnek. 

Halbschatten

5. Félárnyékos helyet kedvelő növények

Sövény és bokrok tövében, ahol naponta pár óra napsütés éri a talajt, jól fejlődnek az évelő növények. Déli fekvés esetén általában szárazabb és melegebb a talaj, északi fekvés esetén nedvesebb és hűvösebb. Ezt is vegye figyelembe a növény kiválasztásakor!

 Fal tövében vetett ágyásokban a nedvességet kedvelő évelők érzik jól magukat, mert nincs fa a közelben, amellyel a nedvességért és a tápanyagokért meg kell küzdeniük. 

Schatten

6. Árnyékos helyet kedvelő évelő növények

Nem igényelnek napfényt. A házfal vagy fák tövében, belső udvarban lévő árnyékos helyeken jól fejlődnek, ha elég nedves a talaj.  A tiszafa vagy tuja tövében lévő száraz árnyékos közeget is jól bírja a meténg, a foltos kontyvirág és az őszirózsa néhány fajtája.

Stauden am Gartenteich

7. A kerti tavat körülvevő évelők

A tó körül és a tóban honosak a mocsári évelők és a vízi növények. A tó pereme és a mocsaras rész közötti átmenet elmosódik, nincs pontos határvonal. A mocsaras részre ültethető mocsári gólyahír, mocsári nőszirom és virágkáka. A szittyó, a sás és a széleslevelű gyékény olyan fűfélék, amelyek jól érzik itt magukat. A mély vízben olyan szabadon úszó vízi növények élnek, mint a süllőhínár vagy a tócsagaz, a tó fenekén pedig gyökeret ver a tündérrózsa, amely a víz felszínére küldi szépséges leveleit és virágait. 

Stauden pflegen

8. Az évelők gondozása

Némi törődést azért az évelők is igényelnek. Célszerű karókkal vagy évelőgyűrűvel biztosítani, hogy ne dőljenek fel a magasra növő pompás évelők. Hosszan tartó nyári szárazság esetén ajánlatos locsolni. Egyébként az elhervadt virágok kiszedésére vagy kivágására, és a gyom időnkénti eltávolítására korlátozódik az évelőágyás gondozása. Ősszel nyugodtan a helyükön maradhatnak a szárak, mert télen is mutatósak és csak februárban, nem sokkal az új kertidény kezdete előtt kell levágni őket.

Vissza a lap tetejére