Tetőkert

Dachbegrünung

A növényekkel teleültetett háztetők, melléképületek vagy kocsibeállók nem csupán jól mutatnak, hanem egyben olyan értékes biotópok is, amelyek javítják a város levegőjének minőségét. Ez a kis útmutató tájékoztatást ad arról, hogy hogyan tud zölt oázist varázsolni a tetőből. Lakóépületekre kerülő tetőkertek létesítése előtt szakemberrel kell megvizsgáltatni az épületre jellemző páradiffúziót.

Tipp: Növények ültetésére csak a 45°-nál kisebb dőlésszögű tetők alkalmasak. A tavaszi hónapok jelentik a legalkalmasabb időpontot, amikor erőteljes növekedésnek indulnak a cserjék, bokrok.

1 - Lépésről lépésre
Drainage auslegen

Lépés 1 - Szivárgócső fektetése

A tető széléig burkolja a felületet fóliával, védőszövettel és felületszivárgókkal. Utóbbiak gondoskodnak arról, hogy az esővíz eljusson a tetőösszefolyóhoz. A lapokat szőnyegvágó késsel egyszerűen méretre tudja vágni.

Filtervlies verlegen

Lépés 2 - Szűrőszövet fektetése

A szűrőszövet megakadályozza, hogy károsodást szenvedjenek a felületszivárgók. Fektesse a felületszivárgókra, majd hajtsa vissza a szélét.

Dachabläufe freischneiden

Lépés 3 - A tetőösszefolyók helyének kivágása

A fölösleges víz elvezetése érdekében valamennyi anyagrétegnél vágja ki a tetőösszefolyók helyét. Mintegy 30 cm széles kavicssávval vegye körül a lefolyókosarat, hogy semmi ne kerüljön köré.

Dachsubstrat aufschütten

Lépés 4 - Termesztőközeg kihordása

Ezután töltjük föl termesztőközeggel a tetőkert területét. Egyenletesen, kb. 6 cm magas rétegben hordja szét a termesztőanyagot. Ügyeljen arra, hogy semmi ne zárja el a tetőösszefolyókat. A fólia kilógó széleit vágja le.

Flachballenstauden pflanzen

Lépés 5 - Ültetés

A végén ültesse el a lapos gyökérlabdával rendelkező bokrokat (négyzetméterenként kb. 15 darabot). Nyomkodja be úgy, hogy a termesztőanyag fedje valamennyire a gyökérlabdát. Végül, de nem utolsósorban alaposan öntözze meg az egész tetőkertet.

Vissza a lap tetejére