Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Kerttrend avagy természetközeli kertészkedés

Trend naturnahes Gärtnern
A természetközeli kertnek számos előnye van. Nem csak szép, hanem mindenekelőtt könnyű gondozni. Pedig a „természetközeli” és a „felhagyott” kertben nincs semmilyen közös vonás. Éppen ellenkezőleg! A természetközeli kertnek is megvan a maga rendje, de nem pedáns szigor uralkodik benne. Egyik jellegzetes vonása, hogy erőteljes és vadon élő fajok fordulnak elő benne leginkább. A túltermesztett, érzékeny fajták nem boldogulnak a természetes kertben. Szépséges virágaik szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak ugyan, de nem jelentenek táplálékot a rovaroknak és más állatoknak. Aki azt gondolja, hogy a lepkék, poszméhek, vadméhek és társaik népes sokaságával egy sor kártevő is beköltözik a kertbe, téved. A természetközeli kertekben jóval kevesebb kártevő és betegség fordul elő, mint a hagyományos, „tiszta” dísz- vagy haszonkertben.
1. Állatok (és más élőlények) kertje 2. A természetes kert helyhez kötött elemei: utak, kapuk és kerítések
3. Pazar növények: évelők és karcsú fűfélék 4. A víz sem hiányozhat
Ein Garten (nicht nur) für Tiere

1. Állatok (és más élőlények) kertje

A természetközeli kertből nem hiányozhatnak az állatok, akik egyébként hívatlanul, maguktól jönnek. A növények sokasága valósággal vonzza a madarakat, mókusokat, sünöket és természetesen a különféle rovarok egész hadát – a lepkéket, a vad- és a poszméheket, a bogarakat és még sok más rovart. Akár órákig megfigyelhetjük őket nektárgyűjtés közben, dongásukkal, zümmögésükkel egészen rendkívüli, de megnyugtató zenei aláfestést kölcsönöznek a kertnek. 

Tipp

Számos ismert kerti virág esetében léteznek eredeti fajták és fajok, amelyek egyszerű virágzata éppoly mutatós, de sok nektárt és virágport tartogat a lepkéknek, a méheknek és más rovaroknak.

Feste Elemente: Wege, Tore und Zäune im Naturgarten

2. A természetes kert helyhez kötött elemei: utak, kapuk és kerítések

Utak, kapuk és kerítések is tartozhatnak a kerthez, de létesítésükkor a természetes anyagok használatán van a hangsúly. A (tavasszal rügyet fakasztó és a képen látható módon sövényt alkotó) fűzfavesszőből egyszerű kerítés fonható, de a szelídgesztenyéből készült léckerítés is mutatós és tartós.
Útburkolat készítése esetén a kötés nélküli (vízáteresztő) felületek az ideálisak.

Tipp

Útburkolásra a homok, a zúzott kő és a kavics alkalmas. Azokat az ösvényeket, ahol csak ritkán jár, fenyőkéreggel vagy faaprítékkal takarhatja.

Prachtvolle Pflanzen: Stauden und filigrane Gräser

3. Pazar növények: évelők és karcsú fűfélék

A fűfélék és az évelők nyugodtan cseperedhetnek kanyargó ágyásokban, sőt, akár rendszertelenül, össze-vissza is nőhetnek. Csak akkor szabad intő jelleggel közbeavatkozni, ha egyik-másik faj úgy elterebélyesedik, hogy kiszorítja helyéről a szomszédját. Fejlődésük így izgalmas lendületet vesz, a kert pedig minden évben kicsit más külsőt ölt – tartogatva egy-két meglepetést is.
A rovarlakban vadméhek és más rovarok nevelhetik fel lárváikat. Fontos beporzónak és hasznos rovarnak minősülnek, amelyek elűzik a hívatlan kártevőket.

Tipp

Csak márciusban vágja vissza az elhalt fűszálakat és hajtásokat, mert sok állatnak téli menedéket biztosítanak.

Auch Wasser darf nicht fehlen

4. A víz sem hiányozhat

A víz a kertrendezés leglátványosabb elemei közé tartozik, ezért a természetközeli kertből sem hiányozhat. Számtalan állatnak és növénynek bitosít életteret, egy forrás- vagy örvénykő halk csobogása pedig pihentető hangulatot áraszt a kertben.

Tipp

Ebihalak, szitakötőlárvák és más állatok megfigyelésére egy stég a legalkalmasabb.

Vissza a lap tetejére