Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Gyümölcstermesztés játszi könnyedséggel

Obstanbau leicht gemacht

A gyümölcsfa ültetése nem időigényes folyamat, a legideálisabb időpont pedig a kora tavaszi vagy a késő őszi időszak. Megkülönböztetünk csupasz gyökerű, valamint földlabdával rendelkező és konténeres növényeket. A csupasz gyökerű növények csak tavasszal vagy ősszel ültethetők el, a földlabdás és a konténeres növények viszont egész évben.A gyümölcsfán termő fajok esetében speciális „oltóalanyra” történik a kultúrnövény oltása. Alapjában véve tehát két növényből állnak: a gyökérrel és törzsalappal rendelkező oltóalanyból, valamint a gyümölcstermést hozó nemes fajból. Oltóalanyként a kultúrnövénnyel megegyező vagy rokon fajok speciális szelekcióját használják, például birsalmát a körte oltóalanyaként. Az alany befolyásolja a növekedés erősségét, a gyümölcs méretét, az élettartamot, a fagytűrő képességet, a terméshozamot és a betakarítás kezdetét is.

Fontos: Nem csak a fajta, hanem az alany is fontos, vagyis az a törzs, amelyre a gyümölcsfajtát oltják. Vannak kisebb kertekbe való speciális alanyok is, amelyek növekedése gyenge.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Pflanzloch ausheben

Lépés 1 - Ültetőgödör ásása

Először kiássuk az ültetőgödröt, majd jól megérett zöldkomposzttal és egy marék szaruforgáccsal keverjük a kiemelt földet.

Fontos: Az ültetőgödörnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy legyen bőven hely a gyökereknek, és ne hajoljanak vagy törjenek meg.

Pflock einschlagen

Lépés 2 - A karó beverése

A gödörbe állítjuk a fát, majd mellé tesszük a karót. Nehéz kalapáccsal olyan mélyre verjük a karót, hogy inogjon – legalább 30 cm mélyre.

Fontos: A fát kivehetjük a gödörből és félretehetjük, hogy ne érjék sérülések a karó beverésekor.

Erde einfüllen und angießen

Lépés 3 - Földdel való feltöltés és megöntözés

Az ültetőgödörbe tesszük a földből, a komposztból és a szaruforgácsból álló keveréket, majd jól beletapossuk a földbe és alaposan megöntözzük. Az öntözőperem megakadályozza a víz oldalirányú elfolyását és a gyepben való felszívódását.

Fontos: Az öntözővíz a gyökerekhez mossa a földet, így megszakítás nélkül folytatódhat a gyökerek növekedése.

Anbinden

Lépés 4 - Kikötözés

A fát a karóhoz kell kötözni, hogy meg tudjon gyökeresedni, illetve hogy ne tépázza a szél. Ehhez nyolcszög alakban a fa törzse és a karó köré tekerünk egy stabil kertész- vagy kókuszzsinórt. Így marad egy kis távolság a fa és a karó között, megakadályozva, hogy a fa a karóhoz csapódjon.

Fontos: Rendszeresen ellenőrizze a kötözés helyét. Nem szabad kilazulnia, de nem nőhet bele a kéregbe sem. Ha szükséges, ki kell cserélni a zsinórt. Mintegy két év elteltével kellően megnő a fa ahhoz, hogy el lehessen távolítani a karót.

Stammschutz anbringen

Lépés 5 - Törzsvédő háló elhelyezése

A fiatal gyümölcsfák kérge meglehetősen érzékeny. Célszerű törzsvédő hálóval körbetekerni a fa törzsét, hogy a téli vagy a nyári napsütés ne perzselje, a nyulak pedig ne rágcsálják meg a kérgét.

Fontos: Néhány hónap elteltével eltávolíthatja a törzsvédő hálót. Addigra kellően megnő a fiatal gyümölcsfa, és hozzászokik az új élőhelyére jellemző napsugárzáshoz. A nyulak és az őzek csak télen rágják meg a kérget, ezért nyáron nincs szükség a kéregvédelmet biztosító törzsvédő hálóra.

Bevásárlólista

  • Komposzt
  • Szaruforgács
  • Kötöző- vagy kókuszzsinór
  • Karó
  • Gyümölcsfa

Szerszámlista

  • Talicska
  • Ásó vagy ásóvilla
  • Kesztyű
  • Nehéz kalapács
  • Tömlő vagy öntözőkanna
Vissza a lap tetejére