Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Kis zöldséghatározó

Gemüsegruppen im Überblick

A zöldségeket növekedési habitus, felhasználás és hovatartozás alapján osztjuk csoportokba. Zöldséghatározónk keretében bemutatjuk Önnek azokat a legfontosabb zöldségféléket, amelyek egy haszonkertből sem hiányozhatnak. A tápanyagigényre vonatkozó adatokból megtudhatja, mennyire intenzív trágyázást igényel az adott zöldség.

1. Salátazöldségek 2. Termésükért termesztett zöldségek
3. Tök és cukkini 4. Gumós zöldségek
5. Gyökérzöldségek és hagymafélék 6. Hüvelyesek
7. Káposztafélék 8. Egzotikus zöldségek
9. Önellátás egyszerűen
Salatgemüse

1. Salátazöldségek

Az élelmiszer-áruházakban kapható salátafélék hatalmas választéka ellenére megéri saját kertünkben salátát termeszteni, mert így sokszor még nagyobb a salátafajták sokfélesége. Arról nem is beszélve, hogy akkor a legfinomabb a zsenge tépő- és metélősaláta, ha nem sokkal fogyasztása előtt szedjük le.

Tápanyagigény: alacsony

Tipp:

A saláta olyan gyorsan nő, hogy ideális „hézagkitöltő”. Ültessen metélősalátát a káposzta, a paradicsom vagy más zöldségek közé. A salátát be is takaríthatja, amíg az utóbbiak megérnek.

A 10 legkedveltebb salátazöldség

1.Metélősaláta

2.Fejes saláta

3.Rukkola

4.Spenót

5.Mangold

6.Salátakatáng

7.Radicchio

8.Vörös cikória

9.Cukorsüveg

10.Ázsiai saláták

Fruchtgemüse

2. Termésükért termesztett zöldségek

A termésükért termesztett zöldségeknek sok napsütésre és melegre van szükségük. Esőtől és az éjszaka hidegétől védett helyen, kisebb üvegházban vagy fedett paradicsom-fóliasátorban fejlődnek a legjobban. Így a káposzta- és a barnarothadásra is kevésbé érzékenyek. De a paprika és a padlizsán is jobban fejlődik üvegházban. A paradicsomhoz hasonlóan ezeket a zöldségeket is május közepén/végén ültetjük szabadföldbe.

Tápanyagigény: közepes

Az 5 legkedveltebb, terméséért termesztett zöldségféle

1.Paradicsom

2.Paprika

3.Peperoni

4.Padlizsán

5.Cukordinnye

Kürbis und Zucchini

3. Tök és cukkini

A tök és társai a legnagyobb étkű zöldségfélék közé tartoznak, ezért különösen komposztrakás közelében érzik jól magukat. A tökfélék közül az apró termést hozóak a legzamatosabbak, míg az óriás- és a Halloween napi tök szinte íztelen. Cukkini van hosszúkás vagy gömb alakú, zöld vagy sárga termést hozó fajta. Folyamatosan takarítsa be a növények termését, hogy ne legyen túl nagy, mert a nagyra nőtt termésnek nem túl jó az íze és akadályozza új termések képződését.

Tápanyagigény: magas

Tipp:

A Hokkaido tök viszonylag egyszerűen tárolható. Sötét, hűvös helyen tárolva akár karácsonyig is eláll a pincében. Ha hosszabb ideig szeretná tárolni a tököt, jobb, ha elteszi befőttes üvegben.

Az 5 legkedveltebb tök- és cukkiniféle

1.Hokkaido

2.Sütőtök

3.Pézsmatök

4.Cukkini

5.Csillagtök

Knollengemüse

4. Gumós zöldségek

A zeller és az édeskömény rendkívül sokoldalú. Van olyan zellerfajta, amelyet elsősorban ízesítésre használunk; ilyen a levélzeller. Más fajták (száras zeller) inkáb leveles zöldségként vagy laktató gyökérzöldségként (gumós zeller) kerülnek az ételbe. Az édeskömény esetében megkülönböztetjük a gumós édesköményt (zöldség) és a római édesköményt (fűszer és tea).

Tápanyagigény: közepes

Tipp:

A zellert gyakran megtámadja a gyökereket elpusztító fonálféreg, a bársonyvirág azonban elűzi ezeket a bosszantó talajlakókat. Ültessen egy-egy sor bársonyvirágot a zellersorok közé.

Wurzel- und Zwiebelgemüse

5. Gyökérzöldségek és hagymafélék

A gyökérzöldségek és a hagymafélék termesztése egyszerű, termésük pedig nyártól egészen őszig betakarítható. Főként a sárgarépára jellemző, hogy már az egészen fiatal példányok is kihúzhatók a földből. A rendkívül zsenge zöldség azonnal elfogyasztható. A hagyma és a fokhagyma szinte alig igényel gondozást, miután eldugta őket, majd növekedésnek indultak. Ha időnként megkapálja, a gyom sem burjánzik, öntözni pedig csak hosszú szárazság idején kell.

Tápanyagigény: közepes-alacsony

Tipp:

Próbálja ki egyszer a vörös vagy lila burgonyát is. Ugyanolyan zamatosak, mint a jól ismert sárga fajták, de velük ellentétben egy kis színt varázsolnak a tányérra.

A 10 legkedveltebb gyökérzöldség és hagymaféle

1.Sárgarépa

2.Pasztinák

3.Gyökérpetrezselyem

4.Feketegyökér

5.Cékla

6.Fehérrépa, tarlórépalevél

7.Retek és hónapos retek

8.Burgonya

9.Hagyma és póréhagyma

10.Fokhagyma

Hülsenfrüchte

6. Hüvelyesek

Amilyen sok bab- és borsóféle létezik, olyan sokféleség jellemzi a konyhában való felhasználhatóságukat is. Friss zöldségként vagy salátaként a legfinobbak, de le is száríthatók és eltehetők. Ennek a zöldségfélének az egyik különlegessége a gyökerében rejlik: a gyökerek ugyanis nitrogénkötő gyökérgümő-baktériumoknak adnak otthont, így csak kevés trágyára van szüksége a zöldségnek.

Tápanyagigény: közepes

Tipp:

A bab fagyra érzékeny zöldségfajta, ezért csak május közepétől/végétől ültethető vagy vethető el virágágyásban.

Az 5 legkedveltebb hüvelyes

1.Futóbab

2.Tűzbab

3.Bokorbab

4.Velőborsó

5.Cukorborsó (mangetout)

Kohlgemüse

7. Káposztafélék

A káposztaféléknek sok helyre van szükségük a virágágyásban, és eltart egy darabig, amíg termésük betakarítható. Ez azonban nem jelent gondot, hiszen a téli káposzta ültetésére csak nyáron kerül sor, amikor már megtörtént más zöldségfélék betakarítása. Amíg pedig eltűnnek az ágyásból a káposztafélék közötti hézagok, salátát, retket vagy spenótot ültethet közéjük hézagkitöltőnek.

Tápanyagigény: közepes-magas

Tipp:

Enyhén lúgos talajban ritkábban fordul elő a gyökérgolyva nevű káposztabetegség. Ősszel, káposztatermesztés előtt adjon mészkövet a talajhoz, hogy pH-értéke legalább 7,5-8 legyen.

A 10 legkedveltebb káposztaféle

1.Brokkoli

2.Karalábé

3.Vörös és fehér káposzta

4.Bordáskel

5.Fodros káposzta

6.Kelbimbó

7.Kínai kel

8.Kelkáposzta

9.Pálmakáposzta

10.Karfiol

Exotische Gemüse

8. Egzotikus zöldségek

Próbáljon ki egyszer valamilyen egzotikus vagy szokatlan zöldséget. Ugyan nem lesz túl nagy a terméshozam, de négy-öt növény már elegendő a spárgasalátához.

Tápanyagigény: közepes-magas

Tipp:

Az alábbi zöldségfélék termesztése érdekes és izgalmas feladatot jelent, még akkor is, ha saját zöldségeskertünkben csupán elenyésző a terméshozam. Végtére is kimondhatja el magáról, hogy „saját” termesztésű spárgát tálal?

Az 5 legkedveltebb egzotikus növény

1.Articsóka

2.Spárga

3.Csicsóka

4.Pepinó (tojásdinnye)

5.Csemegekukorica

Selbstversorgung leicht gemacht

9. Önellátás egyszerűen

Kedvet kapott egy kis zöldséghez? Már viszonylag kis területen is rengeteg zöldséget termeszthet. Négyzetméterenként például hozzávetőlegesen egy tucat fej saláta vagy karalábé, 7-10 kg paradicsom, 5 kg répa vagy 3-4 kg hagyma takarítható be. Ha tehát mintegy 10-20 m2-es területtel rendelkezik (körülbelül 4-8 ágyás méretének felel meg), szinte egész nyáron friss zöldségekkel biztosíthatja önellátását.

Vissza a lap tetejére