Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Zöldségtermesztés játszi könnyedséggel

Gemüseanbau leicht gemacht

Friss, egészséges, ropogós és garantáltan vegyszermentes. Ízét és frissességét tekinte semmi sem veheti fel a versenyt a saját kertben termesztett zöldséggel. Ráadásul a legtöbb haszonnövény nem csupán „hasznos”, hanem küllemében is a kert ékes dísze.

A kert méretétől függ, hogy csak pár paradicsomot vagy leszedni való epret termeszt, vagy nagyrészt önerőből biztosítja zöldségellátását. Mielőtt azonban betakaríthatná a termést, először is el kell vetni, illetve ültetni a zöldségeket.

Fontos: A zöldségeskert a kert intenzívebb törődést igénylő részei közé tartozik, amely tavasztól egészen őszig odafigyelést igényel. Minél gyakrabban gondozza zöldségeit, annál kevesebb a gondozásukra fordított energia.

1 - Lépésről lépésre
Aussaat auf der Fensterbank

Lépés 1 - Magvetés az ablakpárkányon

Célszerű az ablakpárkányon, korai ágyásban vagy üvegházban magról előnevelni a zöldségeket, hogy április végétől javában kezdetét vehesse a zöldségtermesztés. Az így kapott palánták fejlettebbek azokhoz képest, amelyek közvetlenül az ágyásba kerülnek.

Praktikus: Műanyag tálat, kisebb faládikát vagy többrekeszes csíráztatótálcát is használhat ültetőedényként. A speciális vetőföldben különösen jól csíráznak a növények.

Fontos: Tegye lehetőleg minél világosabb, de nem túl meleg helyre a palántákat.Így nem puhulnak el és később jobban fejlődnek az ágyásban.

Aussaat direkt im Beet

Lépés 2 - Magvetés az ágyásban

Május közepétől/végétől közvetlenül az ágyásban is elvetheti a zöldséget, mert ilyenkor már kellően felmelegszik a talaj az erősödő napsütés hatására.

Praktikus: Vessen el mindig egy tartaléknövényt is. Ha helyenként 2 babot szeretne nevelni az ágyásban, 3 magot vessel el. Pár hét elteltével egyszerűen húzza ki a leggyengébben fejlődő palántát.

Fontos: Némelyik zöldség, például a brokkoli, a bimbós brokkoli és főleg a karfiol nem tűri jól a cserépből ágyásba történő átültetést. Ilyenkor burjánzásnak indulnak és idő előtt elkezdenek virágzani. Ezeket a zöldségeket inkább közvetlenül ágyásba vesse.

Jungpflanzen einsetzen

Lépés 3 - Palántaültetés

Április közepétől/végétől kiültetheti az ágyásba az ablakpárkányon vagy az üvegházban előnevelt és természetesen a vásárolt palántákat is. Egymástól kellő távolságban ültesse a palántákat az ágyásba (az idevágó adatokat a címkén találja). Óvatosan nyomkodja be a gyökereket körülvevő földet. Öntözze meg a palántát és már kész is!

Fontos: A salátapalántákat nem szabad túl mélyre ültetni, mert különben rothadásnak indulnak. Leveleiknek „lebegniuk” kell a szélben. A paradicsom és az uborka a cserép ültetési mélységénél mélyebbre is ültethető. Ebben az esetben további gyökereket képeznek szárukon.

Mischkultur

Lépés 4 - Vegyes termesztés

Sok zöldség és fűszernövény kölcsönös hatással van egymásra, ha az ágyásban egymás mellé ültetve fejlődik. Némelyik zöldség illata például elűzi a másik kártevőit, vagy gyökérváladék révén kölcsönösen elősegítik egymás fejlődését. Vegyes termesztés esetén ágyásonként több növényt ültethet, mert jobb a helykihasználás, tehát magasabb az egy négyzetméternyi ágyásra jutó terméshozam.

Jól kombinálható zöldségek:

Hagyma sárgarépával

Káposzta vagy kukorica babbal

Tök kukoricával és babbal

Nem kombinálható zöldségek:

Borsó fokhagymával

Paradicsom vagy uborka retekkel

Bokorbab hagymával

Káposztafélék hagymával

Növény Kedvelt szomszédok Nem kedvelt szomszédok
Bokorbab Borsikafű, eper, uborka, zeller, cékla, káposzta-félék, fejessaláta, tépősaláta, paradicsom Borsó, édeskömény, fokhagyma, póréhagyma, hagyma
Salátakatáng édeskömény, káposzta-félék, póréhagyma, futóbab
Borsó kapor, édeskömény, uborka, káposzta-félék, kukorica, sárgarépa, karalábé, fejessaláta, hónapos retek, cukkini Bab, burgonya, fokhagyma, póréhagyma, paradicsom, Hagyma
Eper Borrágófű, futóbab, fokhagyma, fejessaláta, póréhagyma, hónapos retek, metélő-hagyma, spenót, hagyma Káposzta-félék
Édeskömény Salátakatáng, borsó, galambbegy-saláta, uborka, fejessaláta, tépősaláta, zsálya Bab, pradaicsom
Uborka Bab, kapor, borsó, édeskömény, káposzta, fejessaláta, kömény, póréhagyma, kukorica, cékla, zeller, hagyma Paradicsom, hónapos retek
Burgonya Nagy szemű disznóbab, káposzta-félék, karalábé, kömény, kukorica, bársonyvirág, spenót Tök, paradicsom, zeller, napraforgó
Fokhagyma Eper, uborka, málna, sárgarépa, paradicsom, cékla Borsó, káposzta-félék, futóbab
Káposztafélék Bab, kapor, salátakatáng, borsó, burgonya, fejessaláta, póréhagyma, zeller, spenót, paradicsom Eper, fokhagyma, mustár, hagyma
Karalábé Bab, borsó, burgonya, fejessaláta, paradicsom, hónapos retek, cékla, zeller, spenót, póréhagyma
Fejessaláta Bab, kapor, borsó, eper, uborka, káposzta, póréhagyma, sárgarépa, paradicsom, hagyma Petrezselyem, zeller
Póréhagyma Eper, káposzta, fejessaláta, sárgarépa, zeller, paradicsom Bab, borsó, cékla
Sárgarépa Kapor, borsó, fokhagyma, póréhagyma, hónapos retek, retek, paradicsom, hagyma, metélőhagy-ma
Hómapos retek/retek Bab, borsó, káposzta, fejessaláta, sárgarépa Uborka
Zeller Spenót, bokorbab, uborka, káposzta, karalábé, póréhagyma, paradicsom Burgonya, fejessaláta, kukorica
Paradicsom Bokorbab, fokhagyma, káposzta, karalábé Borsó, édes-kömény, burgonya
Cukkini Fejessaláta, póréhagyma, sárgarépa, petrezselyem, retek, hómapos retek, cékla, zeller, spenót, futóbab, hagyma
Hagyma Borsikafű, eper, kapor, fejessaláta, sárgarépa, cékla Bab, borsó, káposzta
Biologisch vorbeugen

Lépés 5 - Biológiai megelőzés

Bársonyvirág az ágyásban? A más néven körömvirágként ismert növény gyökerei olyan anyagokat választanak ki a talajban, amelyek távoltartják a nematódákat (fonálférgeket). A nematódák megrágják a zöldségnövények gyökereit, kárt téve ezzel a növényben. A bársonyvirág azonban enyhíti vagy teljes mértékben megszünteti a fertőzöttséget.

Praktikus: Ültessen bársonyvirágot a fertőzésre hajlamos zöldségek, például a zeller közé, vagy vesse be az egész ágyást a mutatós sárga, narancs, piros másodveteményekkel.

Schnecken fernhalten

Lépés 6 - A csigák távoltartása

A csigákat csigakerítéssel lehet kordában tartani. Fontos, hogy elég mélyen legyen a talajba a dugba a kerítés, és nem maradjanak lyukak, amelyen átbújhatnak a csigák.Ha csigaölő szert használ, ügyeljen arra, hogy vas(III)-alapú hatóanyagot tartalmazzon. A metaldehided tartalmazó készítményekkel ellentétben nincs mérgező hatással a sünökre és más állatokra.

Fontos: Nincs olyan zöldségeskert, amelyben ne fordulnának elő csigák. A védekezésre fordított energia helyett inkább próbálja meg búbóhelyek létesítésével és változatos növények telepítésével a kertbe csábítani természetes ellenségeiket, például a madarakat, a sünöket, a futóbogarakat stb.

Gemüsefliegen abhalten

Lépés 7 - A zöldséglegyek távoltartása

A sárgarépa, a zeller, a hagyma és a káposzta gyakran esik zöldséglegyek áldozatává. A lárvák megrágják a gyökereket és a fiatal hajtásokat. Finom szövésű növényvédő hálóval azonban távol tudja tartani a legyeket (és más kártevőket, amelyek a levegőből támadnak).

Fontos: Körbe-körbe és a földön is résmentesen kell záródnia a hálónak, hogy ne érjék a legyek a zöldségeket.

Ernten

Lépés 8 - Betakarítás

Mikor érett, fogyasztásra kész a zöldség? Termésükért termesztett zöldségek esetében a fajtára jellemző színről és méretről ismeri ezt fel. Máskor pedig egyszerűen meg kell kóstolni a zöldséget. A legtöbb zöldségnél inkább a „túl kései” betakarítás jelent gondot, mert ilyenkor már fás, rostos vagy íztelen a termés. Ha kétségei vannak, inkább picit korábban takarítsa be a zöldségeket.

Fontos: Különösen szárazság vagy tartós esőzés idején jobb korábban kezdeni a betakarítást, mint várni.

Erntegut lagern

Lépés 9 - A termés raktározása

Pár napig szinte mindegyik zöldségféle eltartható a hűtőszekrényben, megőrzi frissességét. A salátához, a spenóthoz és a mágoldhoz hasonló leveles zöldségeket azonban célszerű minél hamarabb elfogyasztani, mert a tárolás során értékes vitaminok épülnek le. A kápsoztafélék, a salátakatáng és a cukorsüveg hűvös helyen (3–5 °C) való tárolás esetén hosszabb ideig eltartható. A gyökérzöldségek, mint a sárgarépa vagy a cékla, nedves homokkal megtöltött ládákban hónapokig frissek maradnak.

Fontos: A termésükért termesztett zöldségek, például a paradicsom, a cukkini és az uborka, nem hidegtűrőek. A hűtőszekrényben tárolva hamar íztelenné válnak. Soha ne tárolja egy helyen a zöldségeket és a gyümölcsöket. Főleg az alma bocsát ki olyan érést gyorsító gázokat (etilént), amelytől fonnyadni kezdenek a zöldségek.

Vissza a lap tetejére