Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Öntözéstechnika

Bewässerungstechnik-Berater

A tiszta ivóvíz a létező legértékesebb erőforrások egyike. Ezért jobb, ha a kertben nem ivóvizet használ öntözéshez. A legtöbb növény mesterséges öntözés nélkül is jól boldogul, ha már fejlődésnek indult. Vannak azonban kivételek is: közéjük tartozik a gyep, a cserépbe, dézsába és virágtartóba ültetett növények, valamint a zöldségekhez, a fűszernövényekhez és a gyümölcsfákhoz hasonló haszonnövények.

Az értékes ivóvíz helyett célszerűbb esővízzel pótolni a növények vízszükségletét. Amellett, hogy egyszerű gyűjteni az esővizet, öntözésre még alkalmasabb is, mint a csapvíz, mert nem tartalmaz meszet.
Ahhoz, hogy mindig elegendő legyen az öntözéshez, esővízgyűjtő tartályban, hordóban vagy ciszternában gyűjtse az esővizet. Szivattyú segítségével ugyanolyan könnyen felhasználható öntözéshez, mint a csapvíz. Az öntözőkanna fáradságos cipelése most már végképp a múlté!

1. Vízgyűjtés 2. Esővízgyűjtő rendszerek
3. Szivattyúk 4. Házi vízmű
5. Kerti szivattyúk 6. Esővíz-hordószivattyú
7. Merülőmotoros mélykútszivattyú
Wasser sammeln

1. Vízgyűjtés

Az esővizet esővízgyűjtő vagy más tartályban gyűjtheti, amelyet valamely meglévő lefolyócsőre kell csatlakoztatni. Fontos, hogy legyen az alsó részén egy túlfolyásgátló, valamint leeresztőcsap. Ez a vízvételre szolgáló csap olyan magas legyen, hogy kényelmesen elférjen alatta egy öntözőkanna.

 A túlfolyószelep megakadályozza, hogy túlfolyjon a tartály, ha megtelt. A fölösleges víz ilyenkor a csatornarendszerbe kerül. Télen ki kell üríteni a tartályt, mert szétrepedhet, ha megfagy benne a megmaradt víz.

 Az esővízgyűjtő tartály helyett kutat is építhet. Előtte érdeklődjön az illetékes hatóságoknál (pl. a Tartományi Közigazgatási Hivatalnál), hogy szabad-e kutat ásni abban a tartományban vagy azon a településen, ahol Ön él. Az öntözővízként történő használat előtt meg kell vizsgáltatni, hogy nem tartalmaz-e káros anyagokat a kútvíz, mert gyakran előfordul, hogy nitráttal szennyezett, ami a zöldségek és más növények túltrágyázásához vezethet.

Tipp

Tartós szárazság után először juttassa a csatornába az első adag vizet. Ezáltal távozik a cserepeken lerakódott por és kipufogógáz, Ön pedig már csak a tiszta esővizet gyűjti öntözéshez.

Regenwasseranlangen

2. Esővízgyűjtő rendszerek

A komplett esővízgyűjtő rendszerek nagy mennyiségű esővíz gyűjtésére és tárolására képesek. Integrált szivattyúval ellátott rendszer segítségével a teljes kert öntözését biztosíthatja. Vannak házat és kertet kiszolgáló komplett rendszerek is, amelyekhez házi vízművekhez tartozó szivattyú is kapható. Ez megtisztítja az összegyűlt esővizet, amely aztán használati vízként a vécé öblítésére vagy mosásra használható. Ebben az esetben azonban külön esővízbevezető vezetékre van szükség a házban.

A ciszternához hasonlóan az esővízgyűjtő rendszert is besüllyesztjük a földbe, hogy ne fagyjon be télen. A ciszterna vagy az esővízgyűjtő tartály beépítéséhez kérjen tanácsot az OBI áruházban, hogy később ne adódjanak nehézségei belőle.

Tipp

A kert öntözésére szolgáló esővízgyűjtő rendszereket nem kell bejelenteni a hatóságoknak. Ha azonban a házban használati vízként szeretné felhasználni az esővizet, tájékoztatnia kell az illetékes vízművet. Külön engedély nem szükséges.

Pumpen

3. Szivattyúk

Az esővízgyűjtő tartályból vagy a földbe süllyesztett ciszternából való kényelmes vízvétel célját szolgálják a szivattyúk.

A szennyvíz- és tószivattyúknak a vízben található kisebb lebegő részecskék vagy szennyeződések sem okoznak gondot. Minél mélyebben van a tartály, illetve minél magasabbra kell szivattyúzni a vizet, annál nagyobbnak kell lennie a szivattyú teljesítményének.

Tipp

A legtöbb esővízgyűjtő tartály már tartalmaz olyan szivattyút, amely teljesítménye a tartály űrtartalmához és méretéhez igazodik.

Hauswasserwerk

4. Házi vízmű

A házi vízműhöz kapható szivattyú egyenletes víznyomást biztosít. Ez fontos, ha használati vízként szeretné használni otthonában az esővizet. Sok készüléknek (pl. mosógép) egyenletes víznyomásra van szüksége. Esőztetők vagy üvegházi öntözőberendezések működtetésére szintén alkalmasabb ez a fajta, mint a hagyományos szivattyú.

Tipp

A házi vízellátó automaták különösen nagy kényelmet nyújtanak. A kijelzőről bármikor leolvashatja a szállított víz mennyiségére, a nyomásra és az esetleges üzemzavarokra vonatkozó adatokat.

Gartenpumpen

5. Kerti szivattyúk

Rengeteg különféle kivitelű kerti szivattyú kapható. Ennek köszönhetően igényre szabottan választhatja ki a szükséges teljesítményt (nyomást) biztosító típust. Az OBI Kertközpont a kert méretétől, az esőztetők számától és a helyi adottságoktól függően kínál könnyű, elnyűhetetlen alapmodelleket, vagy rozsdamentes acél burkolattal ellátott, halk működésű szivattyúkat.

Regenfasspumpen

6. Esővíz-hordószivattyú

Hordószivattyúval is biztosíthatja az esővíz szállítását, így nem kell a nagyméretű esővízgyűjtő hordóból fáradságos munka árán kannával kimernie. Tegye a szivattyút a hordóba vagy a tartályba, csatlakoztasson öntözőrózsát a kerti tömlőre, majd kapcsolja be a szivattyút. Praktikus: Feltölthető akkumulátorral ellátott szivattyú is kapható, amely akár egy órán keresztül biztosítja a kert öntözését. Így nincs szükség hálózati feszültségre az esővízgyűjtő tartály közelében.

Tauche-Druckpumpen – Wasser aus großer Tiefe

7. Merülőmotoros mélykútszivattyú

A nagy mélységből történő vízszállításhoz merülőmotoros mélykútszivattyú szükséges, amely lehetővé teszi a kút-, a forrás- vagy a talajvíz egyszerű és költséghatékony szállítását. Már 100 mm vagy annál nagyobb átmérőjű kutakhoz is kapható merülőmotoros mélykútszivattyú, de természetesen mély forrásokhoz és ciszternákhoz is.

Vissza a lap tetejére