Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Rovar alakú állólámpa

Stehlampe „Insekt“

Hogyan borítsunk fényárba egy botsáskát? A BreadedEscalope nevű bécsi tervezőiroda ROVAR névre keresztelt állólámpájával megtalálta a választ erre a kérdésre. A ROVAR ötlete akkor született, amikor az OBI felkérte őket, hogy a termékkínálatában szereplő hétköznapi tárgyakból alkossanak olyasvalamit, ami nem a megszokott célra lesz használatos, de otthon is elkészíthető. Az állólámpa törékeny, botszerű alkotóelemei a padlón három lábat alkotnak, középen elegánsan keresztezik egymást és olyan tölcsér alakú keretet képeznek, amelynek közepén helyezkedik el a lámpaernyő. Domborlécek, egy cső, kábelkötözők és két Y-elosztó alkotják a ROVAR főbb elemeit, amelyek mindössze pár lépésben egymásba illeszthetők.

1 - Útmutató 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Stehlampe Schritt 1

Lépés 1 - Az építőanyagok előkészítése

Állvány:

Vegye elő a kézifűrészt. A három sima (10 mm átmérőjű, 2 m hosszú) domborlécből vágjon le egy-egy 20 cm-es darabot. Így három 180 cm hosszú és három 20 cm hosszú domborlécet kap. Fűrésszel vágja tizenkét részre a gyöngyöző csövet, amelyek közül hat 12 cm, hat pedig 8 cm hosszú legyen. Kösse össze a hat 8 cm hosszú csőelemet a többi hat csődarabbal (gyorscsatlakozót használjon).

Lámpaernyő:

Fűrésszel vágja három, egyenként körülbelül 33 cm-es részre a sima (3 mm átmérőjű, 1 m hosszú) domborlécet, majd hegyezze ki az egyik végét. Ollóval vágja három, egyenként körülbelül 33 cm-es darabra a fehér, 1 m hosszú zsineget. Erre a lámpaernyő felfüggesztéséhez lesz szükség. A minta segítségével egy darab papíron készítse el megfelelő méretben az ernyő sablonját, majd vágja ki a sablont, tegye a szigetelőfilcre és ollóval vágjon ki összesen három trapéz alakú darabot.

Lámpaernyőtartó:

Fűzze be a fehér zsineget egy bőrvarró tűbe. Kívülről, a 12 cm hosszú csőelem közepén szúrja át a tűvel a cső falát, juttassa a zsineget a tű segítségével a cső belsejébe, majd húzza ki a cső egyik végén. Ott fűzze ki a tűből a zsineget, majd csomózza meg ezt a végét egy kettős gombbal. Utána a zsineg másik végén juttassa vissza a csomót a cső belsejébe. Így rögzül a zsinór a cső belssejében, és nem csúszik ki, ha meghúzzák. Ismételje meg ezt a lépéssort két további, 12 cm hosszú csőelemmel.

Stehlampe Schritt 2

Lépés 2 - Az állólámpa összeszerelése

A legjobb, ha a padlón köti össze az egyik Y-elosztót a három csődarabbal és a 8 cm hosszú csőelemekkel. Minden egyes csővéghez illesszen léceket és csőelemeket a következő sorrendben: 20 cm hosszú domborléc – 12 cm hosszú csőelem befűzött zsineggel – 180 cm hosszú domborléc – 12 cm hosszú csőelem zsineg nélkül – 100 cm hosszú domborléc – 8 cm hosszú csőelem csődarabbal együtt. Szinte az Y-elosztó ütközőjéig tolja a 20 cm hosszú domborlécet a csőbe. A 12 cm hosszú csőelemek esetében csak 4 cm mélyen tolja a domborléceket a csőbe. Ha túl nagy a cső és a domborléc közötti mozgástér, ragasztóval korrigálhat. Tekerjen egy darab ragasztószalagot a domborléc érintett vége köré, majd húzza rá a csövet.

A következő lépés vérehajtásához szüksége lesz valakire, aki az Y-elosztónál fogva felemeli úgy az egymásba illesztett elemeket, hogy a levegőben lógjanak a 180 cm hosszú domborlécek. Körülbelül negyedkörben forgassa el ezeket a 180 cm hosszú domborléclábakat, amíg középen össze nem találkoznak. Erre a középpontra pattintsa rá úgy a 100 cm hosszú domborléceket, hogy kifelé nézzenek. A csőelemek befelé hajlításával illessze a három csődarabot a 180 cm hosszú lábak metszéspontja felett a másik Y-elosztóra. Most már megáll a lámpa a saját lábán.

Stehlampe Schritt 3

Lépés 3 - Befejezés

Kösse be a lámpafoglalatot. Tekerje a fehér zsinór egyik végét az energiatakarékos izzó menetei, másik végét pedig a felső Y-elosztó köré. A kívánt magasságban kössön csomót mindkét végére. Fogjon kettőt a szigetelőfilcből kivágott elemek közül, majd helyezze őket egymásra úgy, hogy lekerekített végük felfelé nézzen. Egy lépésben, alulról felfelé haladva, az egyik oldalél mentén illessze egymáshoz a szigetelőfilcből kivágott két darabot és az egyik kihegyezett végű, 33 cm hosszú domborlécet. Ezután kösse össze a másik két domborlécet a még nyitott oldaléllel, amíg zárt kört nem alkotnak, vagyis össze nem áll filc lámpaernyő. Ezt alulról húzza rá az energiatakarékos izzóra. Az ernyő rögzítése érdekében csomózza össze három sarkát a csőelemekből kilogó három zsinegszállal. A felső él mentén kábelkötözővel kösse össze a filc lámpaernyő két-két részét a megadott töréspontnál. Alulról csavarja rá a foglalatot az energiatakarékos izzóra.

Bevásárlólista

 • 3 sima domborléc, Ø 10 mm, 2000 mm
 • 3 sima domborléc, Ø 10 mm, 1000 mm
 • 1 gyöngyöző cső, 0,5 hüvelyk, 1000 mm
 • 6 csődarab (összeillesztés gyorscsatlakozóval), 0,5 hüvelyk
 • 2 db, kerti tömlőhöz használt Y-elosztó
 • 1 sima domborléc, Ø 3 mm, 1000 mm
 • 1 szigetelőfilc, 1 m2
 • 3 kábelkötöző
 • 1 erősebb, fehér zsineg, 1000 mm
 • 1 E27-es foglalat
 • 1 kábel, legalább 2000 mm
 • 1 csatlakozódugó
 • 1 energiatakarékos izzó
 • 1 fehér zsinór, 400 mm

Szerszámlista

 • Kicsi kézifűrész
 • olló
 • Hegyező
 • Bőrvarró tű
 • Ragasztószalag
 • Sablon
Vissza a lap tetejére