Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Beltéri világítás

Innenbeleuchtung

A fény jelentős mértékben kihat az ember egészségére és közérzetére. Meghatározza a sötét és a világos napszakok váltakozásával járó emberi életritmust, a lét alapvető forrása. A természetes fény mellett a mesterséges fény is nagymértékben befolyásolja az emberek hangulatát.

A világítás fajtája döntő jelentőségű, hiszen attól függ, hogy melegnek és otthonosnak vagy hidegnek, ridegnek találunk-e valamely helyiséget. Ha tehát tudatosan bánik a fényhatásokkal, különösen otthonos hangulatot teremthet a nappaliban, ha meleg fényt árasztó világítást választ, míg minden előfeltétel adott lesz ahhoz, hogy koncentrált munkavégzés folyjon a dolgozószobában, ha hűvös és világos fényellátás mellett dönt. 

1. Mit kell megvilágítani 2. Merjen változatos lenni!
3. Egyedi igények figyelembevétele 4. Új világítótestekkel az energiatakarékosság jegyében
5. A nappali fény pótlása 6. Világos helyiségek teremtése
7. Idejét múlt klasszikus – a villanykörte 8. Gazdaságos megoldás: az energiatakarékos izzó
9. Sokoldalú megoldás: a halogén izzó 10. Tudatos fényhasználat
Was soll beleuchtet werden?

1. Mit kell megvilágítani

A megfelelő világítás kiválasztásánál elsősorban azon van a hangsúly, hogy milyen célt szolgál. A dolgozószobában világos és egyenletes fényellátásra van szükség. A lakó- és hálószobákban ellenben célszerű meleg légkört teremtő világítást választani – és fényforrástól függően – különböző pontokra (pl. egy olvasósarokra) terelni a hangsúlyt.

Mut zur Vielfalt

2. Merjen változatos lenni!

A különféle fényforrások könnyedén ötvözhetők egymással, ezért pontosan a rendeltetéshez illő világítással lehet ellátni a többfunkciós helyiségeket. Ne feledje, hogy a fényforrások kiválasztásánál a helyiség jellegzetes adottságait (pl. színét) is figyelembe kell venni.

 Persze az energiatakarékosság sem elhanyagolandó szempont, ha világítótestet választunk. A korszerű, energiatakarékos lámpák mellett LED-es kivitelek is kaphatók.

Individuelle Vorlieben berücksichtigen

3. Egyedi igények figyelembevétele

Manapság különféle lámpák, lámpatestek és világítóeszközök rendkívül széles választéka kapható – a lehető legkülönfélébb formákban, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Szakítson egy kis időt a kísérletezésre: biztosan megtalálja az optimális megoldást, ha többféle lámpában is kipróbálja a különböző izzókat.

4. Új világítótestekkel az energiatakarékosság jegyében

Az energia drága mulatság, ráadásul folyamatosan nő is az ára. Bánjon vele takarékosan, ha nem szeretné, hogy magasabb legyen a következő villanyszámla. A jó öreg villanykörte magas áramfogyasztása miatt mára idejét múlttá vált, kezd eltűnni a porondról.

 Az energiatakarékos izzók mellett rendkívül jó választásnak bizonyulnak a LED-es világítóeszközök is. Kevés áramot fogyasztanak és tartósabbak, mint az energiatakarékos lámpák. Most már számos különféle LED kapható.

Tageslicht ergänzen

5. A nappali fény pótlása

Sokszor egyáltalán nincs vagy nem elegendő a nappali fény. Ha mégis szeretné maximálisan kihasználni előnyeit, használja és pótolja céltudatosan. Erre a célra különféle világítótestek közül választhat.

Helle Räume schaffen

6. Világos helyiségek teremtése

A napfényt nagy ablaktáblákkal lehet a lehető legjobban kihasználni. Világos színárnyalatú fényáteresztő függönyt válasszon, ha el akarja kerülni, hogy erős napsütés jellemezte napokon elárassza a házfalakat a hőség és a vakító világosság. 

Die Glühlampe – ein Klassiker hat ausgedient

7. Idejét múlt klasszikus – a villanykörte

Évtizedeken keresztül a világítóeszközök egyes számú kdevence volt, mára azonban csekély energiahozama és eltarthatósága miatt a kihalástól fenyegetett fajok tagjává vált. 2009 óta fokozatosan vonják ki a forgalomból.

Wirtschaftlich: Die Energiesparlampe

8. Gazdaságos megoldás: az energiatakarékos izzó

Az energiatakarékos izzó a villanykörte jóval hatékonyabb utódja, amely energia- és költségtakarékos egyben. Most már rengeteg formában és fényszínben kapható. Magasabb beszerzési költsége az alacsony villanyköltségek és a jóval hosszabb élettartam révén térül meg.

Vielseitig: Halogen-Glühlampen

9. Sokoldalú megoldás: a halogén izzó

A halogén izzók élettartama kétszer olyan hosszú, mint a hagyományos villanykörtéké, fényhasznosításuk pedig lényegesen magasabb. 230 V-os hálózati feszültség esetén ott használatosak, ahol nagyfokú világosságon van a hangsúly.

A 6,12 vagy 24 Voltos alacsony feszültségű tartományban működő halogén izzók kiválóan alkalmasak egy-egy tárgy megvilágítására vagy fény útján történő hangsúlyozásra.

10. Tudatos fényhasználat

Mindenki más fénytípust kedvel, ezért feltétlenül ügyeljen arra, hogy Önnek személy szerint mi tetszik igazán. Egyéntől függően jelentős különbségek adódhatnak egy-egy fényforrás megítélésében: van aki túl világosnak, más pedig túl sötétnek találja ugyanazt a fényt.

Direkt oder indirekt beleuchten?

11. Közvetett vagy közvetlen világítás?

Ha közvetlen világításról van szó, nincs vagy csak csekély mértékben van árnyékolva a fényforrás. Ezzel szemben közvetett világítás esetén – ahogy a név is sugallja – közvetve a falakról, a mennyezetről vagy a padlóról verődik vissza a fény, így egyáltalán nem vakít.

 Nem vakítanak továbbá azok a lámpák sem, amelyek a lámpaernyőt borító matt üveg, papír vagy textil révén tompított fényt bocsátanak ki. Teljesen más elv alapján működnek azonban az irányított fényt kibocsátó világítótestek, amelyek közvetlenül adott tárgyra (pl. képre) szórják fényüket.

Lichtspiele

12. Fényjátékok

Természetesen szabadon lehet játszani a fénnyel: főként télikertekben kiváló eszköz a redőny arra, hogy előidézzük a fény és az árnyék lenyűgöző kölcsönhatását. A napfénnyel kipróbált hangulatkeltést lámpákkal pótolhatja a sötétség évszakában.

Helligkeit regulieren

13. A fényerősség szabályozása

A mesterséges fény fokozat nélküli szabályozását fényerősség-szabályozó teszi lehetővé. Vannak olyan lámpák, amelyekhez integrált fényerősség-szabályozó tartozik, de külön, utólag – például fali kapcsolóként – felszerelhető szabályozók is kaphatók. Nem muszáj azonban kézzel beállítania a fényerősséget; akár (rádiófrekvenciás) távirányítóval is szabályozhatja.

Vissza a lap tetejére