Termékkínálat

Szolgáltatások

Az én áruházam
Budapest, Fogarasi út
Fogarasi út 28-54.
1148 Budapest
Áruház módosítása
vissza
Áruház módosítása
Nem sikerült megállapítani az Ön tartózkodási helyét.
További áruházak megjelenítése
OBI áruház keresése a térképen

Create! by OBI
Hozzon létre valami egyedit! Praktikus bútorok és kiegészítők modern dizájnban – készítse el saját kezűleg! Mi biztosítjuk a hozzávalókat.
Create! by OBI weboldalra

Az Ön böngészőjének beállításai tiltják a cookie-kat. Annak érdekében, hogy a honlap funkciói korlátozás nélkül használhatóak legyenek, kérjük, engedélyezze a cookie-kat, és frissítse az oldalt.

Az Ön webböngészője elavult. Frissítse böngészőjét a nagyobb biztonság, sebesség és élmény érdekében!

Padlószőnyeg lerakása

Teppich verlegen

A padlószőnyeg az egyik legkedveltebb padlóburkolat. Nem véletlen, hiszen számtalan előnye van: hő- és lépésszigetelő egyben. A különféle minőségű, színű és mintázatú padlószőnyegek hatalmas választékának köszönhetően szinte bármilyen tetszőleges térhatás megvalósítható. A természetes szálból, például jutából, kókuszból vagy szizálból készült padlóburkolatok pedig még a levegő páratartalmát is szabályozzák, kellemes légkört teremtve a szobában.

1 - Lépésről lépésre 2 - Bevásárlólista
3 - Szerszámlista
Vorbereitung

Lépés 1 - Előkészítés

Először glettmasszával egyenlítse ki a padló egyenetlenségeit és repedéseit. Utána távolítsa el a padlóról az esetleges szennyeződéseket és a korábbi padlóburkolat ragasztómaradványait. Fontos, hogy az alap száraz legyen, amikor lerakja a padlószőnyeget.  

Teppich auslegen

Lépés 2 - A padlószőnyeg kiterítése

Rögzítés nélkül terítse ki a szőnyeget a szobában. Kb. 10 cm-nyire lógjon rá a falra. Hagyja néhány óráig, például éjszakára kiterítve, hogy gyűrődésmentesen lehessen lerakni. A természetes szálból készült padlószőnyegnek legalább 24 órán keresztül, szobahőmérsékleten kell akklimatizálódnia. A szőnyegdarabok méretének kiszámításakor adjon hozzá mintegy 2%-ot a kívánt mérethez, mert a kedvező nedvszívó tulajdonság miatt zsugorodhat az anyag.

Teppich vorschneiden

Lépés 3 - A padlószőnyeg előzetes méretre vágása

Vágóél vagy az olló hátoldala segítségével nyomkodja a szoba oldaléleihez a szőnyeget. Szőnyegvágó késsel, vágóél mentén vágja nagyjából méretre a szőnyeget. Leragasztása előtt hagyjon rá kb. 10 cm-t.

Teppich aufkleben

Lépés 4 - A padlószőnyeg ideiglenes leragasztása

Erre a célra speciális ragasztót vagy kétoldalú ragasztószalagot használjon. Természetes szálból készült vagy vlies hátoldalú padlószőnyeg esetén a tépőzárszalag ideális. Ha kis területű a helyiség, csak a padlószőnyeg szélére, ha nagy területű, teljes felületére, keresztirányban is ragassza fel a ragasztószalagot. Lapos felületű tárggyal alaposan nyomja a padlóhoz a szőnyeget.

Teppich vollständig verkleben

Lépés 5 - A padlószőnyeg végleges leragasztása

A természetes szálból készült padlószőnyeg teljes felületét le kell ragasztani, ezért ilyen szőnyeg esetén hordja fel az alapra a ragasztót, majd fogazott simítólappal egyenletesen kenje szét – először csak a szoba felében. A B2-fogazattal felhordott ragasztó legalább 600 g/m2 legyen. Fektesse a még nedves ragasztóágyba a szőnyeget.

Fontos: Nedvesítse be ragasztóval a vágószéleket. Nyomkodja bele a burkolóanyagot a ragasztóágyba, majd hengerrel, az oldalak felé haladva simítsa el. Azonnal végezze el a szükséges javításokat, majd alaposan szellőztessen ki.

Innenecken

Lépés 6 - Belső sarkok

A ragasztást követően vágja le teljesen a kilógó oldalszéleket (kövesse a 3. pontban foglaltakat). A belső sarkoknál először átlósan vágja be a szőnyeget, de a vágás ne érjen le egészen a padlóig. Mindig ügyeljen arra, hogy éles legyen a penge (rendszeresen cserélje ki!).

Innenecken anpassen

Lépés 7 - A belső sarkok kiigazítása

Nyomja a kilógó darabokat a sarokba. Most már a belső sarkokban is leválaszthatja a kilógó maradványokat, de ügyeljen arra, hogy ne vágjon le túl sokat.

Außenecken

Lépés 8 - Külső sarkok

Itt is nem egész a padlóig vágja be a szőnyeget. A szoba belső sarkaihoz hasonlóan itt is egyszerűen, pontosan leválasztható a kilógó rész, csak nem kell előtte benyomkodni.

Zweite Teppichbahn

Lépés 9 - A második szőnyegdarab

Ha nem elegendő egy szőnyegdarab, ossza további részekre a burkolóanyagot. Tegyen egymásra több réteget úgy, hogy egy kb. 3-5 cm-es rész fedje egymást, majd szőnyegvágó késsel mindkettőt vágja el. Így hajszálpontosan össze lehet majd illeszteni őket. Ügyeljen arra, hogy a szőnyegcsomók mintája és száliránya egymáshoz illő legyen. Görgessen végig egy üres üveget a szőnyegen. Az az irány, amerre a csomók néznek, a szálirány.

Türzargen und Schwellen

Lépés 10 - Ajtótokok és küszöbök

Az ajtótok és a küszöb mentén rendkívül precíz munkára van szükség: a kés tompa végével nyomkodja a szőnyeget a szélre, majd körülbelül fél centiméterrel fölötte vágja le. A rövid, kilógó részt késsel nyomkodja a küszöb alá. A falak mentén fából készült szegélyléccel dolgozza el a szőnyeget. Akkus fúrógéppel csavarozza fel a szegélylécet.

Übergang zur Treppe

Lépés 11 - A padlószőnyeg és a lépcső közötti átmenet

A padlószőnyeg és a lépcső találkozásánál fémsínt használjon padlóváltóként.

Bevásárlólista

 • 5x6 m padlószőnyeg (sz x h az ajtómélyedéssel és a szükséges ráhagyással együtt)
 • Kb. 30 m tépőzárszalag vagy kétoldalú ragasztószalag
 • Kb. 22 m szegőléc, negyedes vagy szegélyléc ráhagyással
 • Acélszögek
 • Glettmassza

Szerszámlista

 • Szőnyegvágó kés
 • Kampós / trapéz penge
 • Festőhenger (rögzítéshez)
 • Fogazott simítólap (ragasztáshoz)
 • Szőnyegvonalzó
 • olló
 • Simítólap
 • kalapács
Vissza a lap tetejére